Langrennstur via Stølslidalen

Gøy er det å oppdage nye løyper, og når mulighetene er så mange som i Aurdal, er det bare å velge og vrake.

Med godt med drikke og bananer i sekken, var vi klare for turen rundt Stølslidalen.

Vi valgte å gå turen fra Fræningen i retning Ividalen, mot Stølslidalen og deretter mot Fjellstølen og tilbake til Grønnkinn/Fræningen.

Denne ruten skulle vise seg å bli tyngre enn forventet, med alle motbakkene ved Ragnhildtjernet og Fjelltjernet. Da vi kom dit, skjønte vi straks hvorfor de fleste gikk motsatt vei! Til gjengjeld var det ganske morsomt å suse avgårde nedover bakkene mot Ividalen!

Nok en fantastisk dag i fjellet og med klister på skia, skulle dette også bli en Fantastisk Turglede!

Da vi hadde passert Ividalen og Ividalsskaret kom vi plutselig til en liten bekk, en påminnelse om at våren er i anmarsj! Mange benyttet sjansen til å fylle opp drikkeflaskene her, med friskt og godt fjellvann.

Flere steder delte løypa seg opp og vi ble nysgjerrige på alle løypemulighetene. Men vi holdt oss til planen og fulgte skiltingen mot Fjellstølen.

Plutselig dukket det opp en liten, sjarmerende seter! Ingen folk å se her heller. Ved Stølslidalen kunne vi derimot se fjellene mot Etnedal i Øst.

Så ble det virkelig behov for superkreftene ved Ragnhildtjernet og Fjelltjernet! Nesten 2 km bare oppover, påvirket motivasjonen til mine to jenter. Men, da vi nærmet oss Fjellenden, kunne vi gli helt ned til Fjellstølen og det var da bare et kort stykke igjen til Grønnkinn.

Tilbake ved Grønnkinn hadde vi tilbakelagt en distanse på 11,5 km. Dersom man ønsker å gå videre, har man mulighet til å velge retningen mot Smørlifjell og Kruk, eller man kan ta turen innom Danebu eller Aurdal Fjellpark på toppen av Valdres Alpinsenter for noe godt i glasset eller noe varmt i koppen! Vi, for vår del, valgte å ta turen tilbake til hytta, for å nyte påskesolen i hytteveggen.

Langrennstur via Ividalen

For oss er fjellet det mest naturlige stedet å tilbringe i påsken! Det skulle virkelig vise seg å være et lurt valg!

Påsken i fjellet er fantastisk, spesielt når vær og føreforhold fortsatt tillater langrennsturer, slalom, aking og vinterlige aktiviteter!

Som tidligere nevnt i et av de andre blogginnleggene, finnes det mange og varierte skiløyper i Nord-Aurdal.

Og selv om ikke løypene var like “kvikklunsj-perfekte” som i vinterferien, var skiføret relativt upåklagelig til årstiden å dømme….

Den planlagte turen denne dagen var fra Fræningen mot Ividalen, forbi Steintjednet mot Storstølen og tilbake til Fræningen. En runde på ca 1mil, som fint kan gås med barn dersom man legger inn små pauser underveis. Eller man kan ta det som en treningstur, slik vi hadde planlagt denne dagen.

Da vi hadde passert skiltingen mot Ividalen, bød naturen virkelig på fiskebeinstråkk og litt ekstra krefter måtte til…

Men straks vi hadde kommet opp det bratteste partiet, begynte landskapet å flate ut og vi kunne snu oss, nyte utsikten og såvidt skimte fjellene mot vest. Godt var det å kunne være i fysisk aktivitet og kjenne hjertepumpa slå, samtidig som man kunne nyte naturen og stillheten omkring.

Ved Ividalen kunne vi raskt kjenne igjen leirplassen fra den tidligere lavvoturen sommeren 2012, til tross for at landskapet endrer seg betraktelig med snødekte fjell. Fantastisk Turglede handler like mye om opplevelsene som inntrykkene naturen gir, det å virkelig kjenne stoltheten over den flotte, norske naturen!

Da vi hadde rundet Ividalen og vendte retningen mot Danebu, var det godt å kjenne solen varme i ansiktet. Vi kikket opp på den lille seteren i skråningen mot øst. Ingen folk å se noen steds og stillheten var til å ta og føle på… En total avkobling fra alle plikter og hverdagens travelhet. Da var det godt å vite at vi hadde en uke til rådighet her oppe i fjellheimen!

Tilbake ved hytta, noen flere inntrykk rikere. I et magisk lys fra solen kunne vi se Skogshorn i Hemsedal, toppen som er lett å kjenne igjen ut fra dens utforming. Dette er et planlagt turmål sommeren som kommer.