Rundtur fra Bessheim, langs Bessvatnet, opp selve eggen på Besseggen og tilbake til Bessheim.

Når julefreden har senket seg i heimen, passer det ekstra bra å mimre tilbake til høstens fantastiske rundtur fra Bessheim, langs Bessvatnet, over eggen på Besseggen og tilbake til Bessheim igjen.

Det skal sies at det egentlig ikke var dette som var planen for denne turen, men den ble minst like fin, om ikke enda finere likevel. Vi hadde peilet oss ut Besshøe, den kuppelformede fjelltoppen som er godt synlig og et blikkfang fra riksvei 51 over Valdresflye, som turmål. Men på grunn av dårlig vær og mye tåke, fant vi ut at vi skulle starte turen ved Bessheim fjellhotell og se hva dagen ville bringe.

Bessheim ligger i Sjodalen, langs riksvei 51, 964 meter over havet ved Øvre Sjodalsvatnet. Til tross for dårlig vær, gledet vi oss til en herlig tur i den norske fjellheimen. I tillegg var det også fantastiske høstfarger i fjellet denne septemberhelgen og jeg hadde følelsen av at det ville bli en tur med mange Fantastiske Turglede inntrykk.

Vi fulgte den merkede stien opp til utløpet av Bessvatnet. Stigningen var jevn oppover, og da vi kom til Bessvatnet etter ca 1 time, hadde vi allerede tilbakelagt 410 høydemeter.

På grunn av tåken var det noe vanskelig å orientere seg. Vi var derfor litt usikre på hvor det var best å gå, men så møtte vi på en eldre, trivelig fisker, som nøt tiden i en liten koie helt for seg selv. Han anbefalte å følge tråkket videre langs vannkanten. Det kunne enkelte steder være litt vanskelig å se tråkket, men hvis vi holdt oss langs vannet, ville det ikke være noe problem å finne fram.

Etter en stund kom vi til en jakthytte hvor et eldre ektepar tilbrakte tiden. Det er alltid så utrolig koselig å møte folk i fjellet på denne måten, og vi ble stående å prate med kona som hadde så mye å fortelle. Vi fortalte at vi hadde tenkt oss opp på Besshøe, men at vi måtte vurdere det pga tåken. Hun utbrøt: Dere kan ikke finne på å gå opp dit i dette været, men jeg kan vise dere bilder av hvor flott fjellet er i klarvær. Ja, dere skjønner der har jeg vært opptil flere ganger og utsikten er virkelig fantastisk!"

Jeg ergret meg litt over at vi ikke ville komme oss opp på Besshøe denne dagen, men i og med at tåken var temmelig konstant, ville vi uansett ikke ha fått noen utsikt derfra.

Vi bestemte oss for å gå videre langs vannet i retning Besseggen. Derfra ville det være to mulige alternativ; å gå ned til Memurubu og ta båten tilbake til Gjendesheim, for deretter å gå derfra til Bessheim, eller vi kunne gå opp selve eggen på Bessegggen og skrå av mot Bessheim igjen etter topp-punktet på Besseggen. Jeg var mest fristet til det siste. Nå har jeg riktignok gått Besseggen to ganger før, men selve eggen kunne jeg gjerne oppleve en gang til. Og så var det samtidig spennende å få en mer rundturfølelse av hele turen.

Etter hvert som vi nærmet oss eggen, kunne vi begynne å skimte alle menneskene som beveget seg som små maur på det flate partiet før man starter på selve klatringen. Til tross for dårlig vær og mye tåke, var det mange som hadde tatt turen over Besseggen denne dagen. Det skulle vise seg at de arrangerte Norsk fjellfilmfestival denne helgen, og det var derfor rimelig folksomt over fjellet. Jeg var da litt glad for at vi skulle skrå av ned mot Bessheim og slippe å "gå i kø" ned mot Gjendesheim.

Etter ca 4 timer på tur var vi klare for å starte på selveste eggen. Vi hadde da tatt oss en god stopp med litt påfyll av mat og drikke. Vi var også så heldige at akkurat da vi hadde mulighet til å nyte litt utsikt ned mot Gjendevannet, sprakk tåka opp og vi kunne se innover til Gjendebu og over til Knutshøe, hvor jeg hadde vært bare noen uker tidligere.

Merkelig nok, syntes vi det var noe mer "scaring" å klatre opp selve eggen enn tidligere. Vi kom fram til at det måtte skyldes at tåka hang så tett og at det var mye mer sleipt og glatt underlag enn de to foregående gangene jeg hadde gått der. Jeg har riktignok ikke høydeskrekk, men man skal ha respekt for fjellet i vær og vind som dette.

Vi fulgte menneskemengden oppover, og plutselig skjønte vi at vi var litt på villspor. Det er fort gjort å bare følge på og tenke at de foran vet veien, derfor pleier jeg alltid, uansett om det er mye folk eller ikke, å følge med på de merkede T'ene. Denne gangen hadde jeg glemt meg litt bort, men heldigvis var vi mange som hadde kommet litt ut av kurs. Vi fant raskt fram til riktig sti og slo av en prat med andre turglade folk.

Etter ca halvannen time skrådde vi av ved skiltet mot Bessheim. Da var det ikke lenger et eneste menneske å se. Tåken hang fortsatt tungt og vi fikk bare av og til et lite glimt av Bessvatnet ca 400 høydemeter lenger ned. Plutselig møtte vi på en jentegjeng som kom litt lunkende opp fjellsiden. Det viste seg at de hadde prøvd seg på Besshøe, men at de var litt skuffet over at de hadde måttet snu. Vi innså da at vi hadde vært veldig heldige med turvalget, og at vi hadde fått en skikkelig fin rundtur av hele turen. Det er jo alltid litt kjedelig å måtte snu og å ikke få gjennomført det man har planlagt. Da var det lurt av oss å tenke at veien blir til mens vi går og at vi vurderte veien underveis ut fra vær og vind.

Nede ved Bessvatnet igjen tok vi oss en liten pause ved et naust. Det hadde nå begynt å regne, og vi prøvde å søke litt ly under et lite tak. Det ble en kort pause, før vi begynte på siste strekning ned mot Bessheim. Etter hvert som vi beveget oss nedover forsvant også tåka, og vi ble fasinert av de flotte høstfargene rundt oss.

Etter nesten 8 timer på tur var vi tilbake ved Bessheim fjellstue. Vi gledet oss nå til god mat og avslapning på Hindsæter fjellhotell, som nesten har blitt mitt stamsted.