Bitihorn 1607 moh

Jeg har tilgode å fortelle om turen til Bitihorn i fjor sommer! Dette er en fin familietur i den sørøstre delen av Jotunheimen. Fjellet ligger på grensen mellom kommunene Vang og Øystre Slidre, i Oppland.

Turen opp til toppen av Bitihorn er en middels krevende topptur med fantastisk utsikt til Jotunheimen og store deler av Valdres. Den er anbefalt fra ca 6-7 år og stigningen er på ca 550 høydemeter. Beregn ca 2 timer til toppen.

For å komme til Bitihorn fulgte vi riksvei 51 fra Beitostølen forbi Båtskaret. Etter en stund fikk vi Bitihorn på venstre side. Fjellets formasjon er lett å kjenne igjen. Vi fortsatte i retning Bygdin, ca. 10 km. På venstre side av veien, ovenfor sameleiren var det en stor parkeringsplass hvor vi parkerte.

Bitihorn kan også nås fra fremsiden. Dette er et brattere og mer luftig alternativ, men litt kortere. Man må da parkere ved Båtskaret, ca. 8 km fra Beitostølen sentrum.

Selv om været ikke var det beste denne lørdagen i slutten av juni, var vi likevel 8 stykker klare for tur. Tåka lå tykk over fjelltoppen, men vi hadde et lite håp om at tåka skulle lette, så vi kunne nyte den storslåtte utsikten over Jotunheimen på toppen.

Vi fulgte den T-merkede stien, ca. 1 km innover i fjellheimen. Etter vinterens snødekke, var det fortsatt ganske vått og sølete på stien.

Etterhvert som vi beveget oss oppover i høyden, fikk vi et fint overblikk over det flotte Bygdinvannet!

Etter passering gjennom et reingjerde dreide stien til venstre mot toppen. (T-ruta fortsetter rett fram mot Yksendalsbu). Stien var tydelig uten spesielle vanskeligheter, men gikk etterhvert over til mer stein og ur.

Minstemann i turfølget var dessverre ikke denne dagen overbevist om at dette ville bli en Fantastisk Turglede, og det ble derfor bare 6 av oss som fullførte turen.

Rett før vi nådde toppen, var det faktisk ganske bratt. Pga snøen som lå igjen enkelte steder var det også ganske glatt, så det gjaldt å smyge seg rolig oppover for ikke å miste grepet.

På vei inn i tåka, begynte det å bli vanskelig å orientere seg. Vi møtte også på en gruppe utenlandske turister som tydeligvis ikke var kjent med de raske værskiftene i det norske fjell-landskapet. Med tynne sommersko og tynn genser er jeg usikker på om de ville oppleve en Fantastisk Turglede. Etter mange fjellturer har jeg heldigvis lært meg at lue, votter, fjellstøvler og vind-og regntette klær er et must, selv om det skulle være midt på sommeren.

På toppen av Bitihorn denne dagen, så vi rett og slett ingenting. Det ble en rask matbit i le av “hytta” før vi snek oss nedover igjen.

Ganske typisk var det at tåka skulle lette da vi hadde konmet oss et stykke nedover. Men da fikk vi jo likevel se litt mer av utsikten som var så flott.

Tilbake på parkeringsplassen, kikket vi opp på fjellet. Det kunne jo nesten se ut som om det kom røyk fra fjellet.

Turen til Bitihorn er nok en god turopplevelse å se tilbake på og anbefales til turglade familier!