Hamnestinden 878 moh

Sted: Hamarøy, ved Buvåg

Lengde og varighet: 5 timer tur/retur

Antall høydemeter: 878 m

Vanskelighetsgrad: Middels – krevende

Veibeskrivelse: Turen til Hamnestinden eller Hamnesfjellet som det også blir kalt, starter ved Børvika på veien mot Buvåg. Om du kommer fra Oppeid, kjør vestover på E81 og ta av på fylkesvei 7528 mot Hamsund og Buvåg til du kommer til Børvika, etter at du har passert Egerdalen. Kjøreturen hit tar ca 10 min fra Oppeide. Her er det en liten parkeringsplass på venstre side av veien. Om det er fullt her, så er det også mulig å parkere langs veien et lite stykke lengre bort.

Instagram: @fantastiskturglede

Godværet hadde virkelig slått til her på Hamarøy, og vi var et turfølge på fire personer som var skikkelig klare for en fin, men krevende topptur. Jeg vil gradere turen til middels til krevende, fordi dette er en skikkelig motbakketur. Og fordi denne turen byr på 878 høydemeter, anbefaler jeg derfor å gå turen med staver. På den måten får man avlastet rygg og knær, og jeg vil også påstå at man vil få en enda bedre turopplevelse.

Stien mot Hamnestinden starter ved sørsiden av Åslivatnet. Etter ca 150 meter på flatt terreng, tar man av mot venstre, og allerede her får man inntrykk av hva denne turen vil by på. Stigningen som møter deg vil fortsette omtrent hele veien opp. Men det gjelder å ikke miste motet allerede her, for utsikten som venter deg på toppen er vel verdt alle svettedråper underveis.

Og svettedråper skulle det bli tusenvis av på denne varme dagen i slutten av juli, men vi var likevel utrolig takknemlige for at vår “gamle” nabo hadde tatt oss med på turen. Hun er nemlig oppvokst på Hamarøy og var tilfeldigvis her samtidig med oss. Hadde det ikke vært for henne, er det ikke sikkert at vi hadde begitt oss ut på akkurat denne turen, denne dagen.

Etter å ha passert både en bregneskog og bjørkeskog på en tydelig sti langs Geitbergan, samt at vi måtte ha et stopp for å beundre utsikten og fylle på med litt drikke, begynte vi, etter en drøy time, å nærme oss skaret ved Drakevatnet. Når du kommer hit, har du tilbakelagt ca 550 høydemeter og du kan få pusten litt tilbake, da terrenget her flater noe ut, før siste etappen opp til toppen. Eller du kan rett og slett ta deg en liten hvilepause.

Ved Drakevatnet er det nemlig gode muligheter for en liten pause, samt å fylle på friskt vann fra bekken som sildrer forbi. Landskapet her er imponerende grønt, med den flotte mosen som brer seg utover. Vi begynte nå også å ane hvilken panoramautsikt, som ville møte oss, og etter en liten pause var vi alle sammen ivrige etter å ta fatt på det siste partiet.

I skaret mellom Hamnestinden og Dalstinden, to mektige fjell på hver side, er det lett å la seg imponere av de bratte fjellveggene.

Fra vannet følger du bunnen av ura vestover, opp den bratte fjellsiden. Når man står nede og ser opp, er det nesten ikke til å tro at det er mulig å komme seg opp, da det er temmelig bratt. Men sakte men sikkert nærmet vi oss toppen. Tråkket oppover er relativt tydelig, men da vi gikk ned igjen så vi at det var flere ruter/stier. Det er uansett åpent terreng, så det er lett å finne fram, men det er viktig å være oppmerksom på løse steiner.

Ca halvveis opp det siste partiet, måtte vi igjen stoppe og beundre utsikten. Omtrent midt i bildet over, ser man Hamarøyskaftet. Dette er et karakteristisk landemerke på Hamarøy og et populært fjell å bestige, riktignok med klatreutstyr, men som jeg gjerne vil oppleve.

Etter ca to timer nådde vi toppen, og det første synet som møtte oss var et fantastisk skue over Vestfjorden og Lofotveggen. Det var ikke en sky på himmelen og det var faktisk mulig å se hele Lofoten fra Røst og Værøy i sør til Austvågøya mot nord.

Etter å ha forsert 878 høydemeter kjenner man virkelig på en mestringsfølelse når man når toppen, men også en glede ved å få mulighet til å oppleve en slik Fantastisk Turglede i vårt flotte land. Vi var også ganske enige om at vi følte oss heldige som har mulighet til å kunne gå en slik tur.

Det var vanskelig å løsrive seg fra utsikten. På toppen av Hamnestinden har du nemlig fantastisk utsikt over store deler av Nord-Salten med blant annet Hamarøy, Tysfjord og Steigen. Det er flotte fjell og blått hav så langt du kan se.

Vi var en fin liten turgjeng som hadde det utrolig hyggelig sammen på tur, men jeg må få lov til å si at det var ekstra fint å få dele denne turgleden sammen med min datter. Det at mine barn deler den samme turgleden som meg og ser verdien ved det å være ute i naturen, er utrolig stas.

Et siste bilde på toppen, før vi begynte på nedoverturen. Turen ned går samme vei som vi gikk opp, men som tidligere nevnt, var det flere ulike tråkk ned mot skaret. Da vi gikk opp, var det lett å se tråkket, men nedover var det faktisk litt vanskeligere, men ikke verre enn at vi bare måtte stoppe opp innimellom for å få øye på “stien” igjen.

Etter ca 5 timer, med en god pause på toppen, var turen over. Tusen takk til vår kjære “gamlenabo” for at du tok oss med. Vi kunne ikke hatt en bedre tur, et bedre vær eller et bedre turfølge.

Etter turen ble det også et besøk på Tranøy fyr, som absolutt er verdt et besøk når man er på Hamarøy. Her kan du oppleve Hamarøy på sitt vakreste, nyte et godt måltid eller rett og slett bare ta inn alle inntrykkene dette stedet gir.