Gjendeosen

Så har det gått flere uker siden jeg har skrevet her på bloggen. Kombinasjonen full jobb, familieliv, trening og et aktivt turliv kan av og til by på noen utfordringer. Jeg prøver å kombinere dette best mulig og dra på tur så ofte jeg kan, både med familien eller med venner, men de siste ukene har det dessverre blitt lite tur. Det må jeg prøve å gjøre noe med. Og mens jeg venter på neste tur, tenkte jeg å benytte anledningen til å fortelle om en liten minitur.

Egentlig hadde jeg ikke tenkt å skrive om denne turen, men dersom man ikke ønsker å legge ut på langtur, er dette faktisk en hyggelig liten Fantastisk Turglede, dersom man er i området ved Maurvangen-Gjendesheim i Jotunheimen.

Dagen etter turen til Mugnetind, var jeg fortsatt ivrig etter å komme oss ut i luften. Med overnatting på Maurvangen camping, pakket vi sekken og vandret i retning Besseggen. Vi krysset veien ved den populære fiskeelva Sjoa på nedsiden av campingen. Herfra gikk vi videre rett fram, ved skiltingen mot Gjendesheim og Besseggen. Vi fulgte veien et stykke, til vi kom til langtidsparkeringen til Besseggen. Her står det flere treskilt merket med Gjendeosen.

Vi hadde ikke sjekket ut så mye på forhånd, og vi trodde det bare var en ca 20 minutters tur over åsen til Gjendeosen; navnet på kaia der Gjendebåten går til både Memurubu og Gjendebu. Det skulle vise seg at det var litt lengre enn det, ca dobbelt så lang tid brukte vi, i et veldig rolig tempo vel å merke.

Det var en tydelig sti hele veien, og flere steder stod det skiltet mot Gjendeosen. Stien gikk slakt oppover og etterhvert fikk vi flott utsikt ned mot Gjendevannet, min favorittutsikt i dette området. Deretter delte stien seg, med stier videre mot blant annet Bessheim og Glitterheim.

Det var ganske vått i bakken denne dagen, og flere steder måtte vi balansere fra stein til stein for å unngå å plumpe uti myra. Vi kom oss heldigvis tørrskodd gjennom de fuktige partiene.

Det var fortsatt noe høstfarger igjen i fjellet, selv om jeg gjerne synes at de flotteste høstfargene får man stort sett i begynnelsen av september, spesielt 1000 moh.

Vi fant en fin plass, oppe i lia, med utsikt over Gjendevannet, og tok fram stormkjøkkenet. Dette er veldig enkelt og greit å ta med seg i sekken, og det veier heller ikke så mye, spesielt hvis man bare tar med brenner, gassbeholderen og en stekepanne. Og vips så har man nok utstyr til å kunne tilberede et godt måltid ute, enten om det er ostesmørbrød, pølser, pannekaker eller hamburger. Og så smaker det alltid ekstra godt med et varmt måltid på tur.

Etter at lunsjen var fortært, fulgte vi stien videre ned mot Gjendeosen. Det var ikke like mye aktivitet på kaia nå, som det pleier å være tidligere på sesongen. Men det var nok likevel en del folk som hadde tatt turen over Besseggen denne dagen i begynnelsen av oktober, siste avgangs-dag med Gjendebåten.

Vi tok en kaffe og en sjokoladebit på kafeen før vi fulgte hovedveien tilbake til Maurvangen camping. Maurvangen camping er forøvrig et perfekt utgangspunkt for mange fine turer i Jotunheimen og det blir nok ikke siste gangen vi camper her.