Tvetervannet rundt

Tvetervann rundt er en fin og lettgått tur, hvor stien for det meste går langs vannet. Turen er 7 km lang og man bør beregne ca 2-3 timer på turen, avhengig av om man tar pauser underveis. Turen passer for de fleste, men for små barn vil nok turen føles litt lang.

Tvetervann er en innsjø i Sarpsborg kommune. For å komme hit, kjør Rokkeveien fra Sarpsborg eller Halden og ta deretter inn på Sandåsveien. Etter et lite stykke vil du se det lille pumpehuset mellom trærne ved Delås (se bildet over). Her er det en liten parkeringsplass, og vi startet turen her. Om det er fullt her, kan man kjøre litt videre på Sandåsveien til man igjen møter Rokkeveien. Før man kommer til Sandbæk gård er det også en liten parkeringsplass. Om man legger inn Tvetervann på Google maps, slik vi gjorde, vil den guide deg til parkeringen ved pumpehuset. Om man legger inn Parkering Tvetervann, vil den guide deg til alternativ parkering.

Vi startet altså turen ved det sjarmerende, gamle pumpehuset, og fulgte stien mot nord. Etter at vi hadde gått et stykke, skjønte vi at de fleste nok velger å gå turen motsatt vei, men vi syntes det var naturlig å starte ved pumpehuset, siden vi hadde parkert der. Det avhenger nok litt av hvor man får parkert, med tanke på i hvilken retning det føles naturlig å starte.

Stien er godt synlig stort sett hele veien fra starten, men om man går turen motsatt vei enn det vi gjorde, må man gå på veien et lite stykke, i retning Tvetervann, før man etterhvert får øye på selve stien.

Det er flere fine rasteplasser underveis på turen, og etter et lite stykke passerte vi en fin, liten lavvo. Jeg tok dessverre ikke bilde av denne, men den lå fint mellom trærne ned mot vannet med krakker til å sitte på utenfor.

Man passerer flere demninger underveis på turen, blant annet ved Kvernstad og ved nordenden av vannet mellom Tvetervann og Tvetermosen.

Som sagt, så er det mange fine rasteplasser underveis, så her er det nok å velge i, avhengig av hvor langt man vil gå, før man vil ha en pause. Og, plutselig dukket det opp enda en lavvo.

Etter at vi hadde passert Langemuren på nordsiden av vannet, kommer man til en fin, liten strand. Tvetervann er drikkevannskilden til Fredrikstad, så det er dessverre ikke lov å bade her. Nå var det riktignok ikke badetemperatur denne dagen, men om man går turen på en varm sommerdag, vil det nok være fristende å ta seg et bad her, noe man dessverre ikke kan.

Etter den lille stranden må man følge retningen mot nord et lite stykke, før man dreier østover. Det kan være lurt å bruke UT appen for å sjekke at man er på riktig vei. Om man ikke benytter appen, så sørg bare for å holde stien rundt vannet og ikke prøv på en snarvei mot øst, da vil man fort oppdage at man må snu. Når du har våtmarksområdene på nordsiden av stien, er du på rett vei.

Stien ledet oss videre, stort sett hele tiden i kontakt med vannet.

Dessverre var det en del vind denne dagen, og det beste med hensyn til vindretningen, hadde vært om vi hadde tatt pausen på vestsiden av vannet. På leting etter en lun plass, havnet vi til slutt ved en liten hytte, på østsiden av vannet med utsikt rett over til pumpehuset på Delås. Her har man igjen adkomst til Rokkeveien, som gå rundt vannet på sørsiden.

Det passet fint med en pause her og det smakte godt med noe varmt å drikke i den fine turkoppen min fra DNT.

Så tuslet vi videre sørover, mot enden av vannet. Etterhvert går stien over til en vei og den leder litt bort fra vannet et lite stykke før vi kom inn på en ny sti hvor vi holdt mot høyre. Ved Sandås ble vi så litt lurt av stien som ledet oss rett mot nord, ut på en odde. Her endte vi med å gå gjennom litt buskas før vi kom oss opp på Sandåsveien. Idet vi hadde passert vannet på sørsiden og stien igjen gikk over til en vei, burde vi altså ha holdt mot venstre direkte opp på Sandåsveien. Om man er i tvil her, vil jeg anbefale UT appen til å orientere seg.

Siste stykke av turen, fulgte vi Sandåsveien tilbake til pumpehuset.

Det er alltid gøy å oppdage nye steder, og turen rundt Tvetervann er absolutt å anbefale. Denne turen er et godt bevis på at vi ikke trenger å dra så langt for å oppleve nye Fantastiske Turgleder. Ofte har nærområdene mer å by på enn man tror.