Tømmerås – høyeste punkt i Ski, 313 moh!

Tømmerås er en lett tilgjengelig topp i Ski kommune. Når du har nådd toppen vil du få en flott utsikt mot Oslo og fjellene i vest. Herfra kan man blant annet se både Norefjell og Gaustadtoppen ved klarvær.

Utgangspunktet for turen starter ved Krokhol golfbane, her er det en stor parkeringsplass. Det er ca 3,5 km til toppen og turen opp er unnagjort på ca halvannen time.

Det var et nydelig vintervær denne søndags formiddagen og mange hadde tatt fram skiene for en langrennstur i de fine skiløypene. Vi derimot fulgte skiløypa til fots et lite stykke før vi tok av til høyre på en blåmerket sti. Stien var godt merket og steg jevnt oppover i et variert skogsterreng. Stien var også godt opptråkket til tross for et snørikt underlag. Mye tydet på at dette er en populær tur både på sommer- og vinterstid.

Etter et godt stykke kom vi til en spennende kløft. Her ble vi alle fasinert av den enorme isveggen som hang ned langs fjellsiden! Trestammene rundt oss hadde fortsatt et snødryss på seg, noe som gjorde omgivelsene her ekstra vinterlige.

Da vi hadde gått et lite stykke til kom vi til den idylliske rasteplassen ved Paddetjern. Her er det visstnok mulighet for et lite bad på sommeren. Denne vinterdagen lå snøen tykk på tjernet og vi nøyde oss med et lite sjokoladestopp istedet. Vi vurderte om vi skulle ta grillstoppet på denne plassen, men vi var rimelig samstemte på at vi helst ville komme oss til toppen. Barna var kanskje ikke like ivrige, men med litt sjokolade i kroppen, var det lett å overbevise de om at kreftene ville holde helt fram til målet.

Stien snodde seg videre ned og etterhvert opp på den ryggen som utgjør Tømmeråsen, og ganske snart kom vi til skiltet som viste at vi bare var 0,5 km fra målet.

På denne klarværsdagen kunne vi faktisk se både Gaustadtoppen og Norefjell. Med kikkert skal det også være mulig å se Færder fyr som ligger utenfor Tjøme i Vestfold.

Tømmerås ligger som sagt 313 moh og på toppen er det lagt til rette med sittebenker, bålplass, kart over hva du kan se og en gjestebok som indikerer at dette er et populært turmål med flere tusen besøkende hvert år. Ut fra gjesteboka kunne vi også lese at et turfølge nylig hadde overnattet i telt på området.

Etter et par hyggelige timer på toppen, med grilling og kos, tuslet vi avgårde, samme vei som vi kom. Det er mange fine stier i området og det er også mulig å få til en rundtur. Når man følger stien tilbake langs åsen, fortsetter man stien rett fram og passerer over en myr nord for Tretjerna. Like etter myra møter stien Høykrokholveien og man tar til venstre og følger turveien ca 2,5 km tilbake til parkeringsplassen.

Tilbake på parkeringsplassen etter noen herlige timer i friluft og enda en Fantastisk Turglede, var vi glade for at våre gode venner hadde tatt initiativ til denne fine turopplevelsen.