Ravnsjøhytta

Påsken var fantastisk på alle måter; først herlige dager på fjellet med masse snø, langrennsturer, slalåm og deilig påskesol, og så flotte dager her hjemme i Rygge med bålturer, vennetreff, masse frisk luft og ikke minst deilig påskesol her hjemme også! Selv om jeg synes det var litt galskap å reise hjem fra fjellet, midt i påskeuka, i slikt fantastisk vær, skulle det bli flott med noen dager hjemme også!

Langfredag tok vi en tur til Ravnsjøhytta og Ravnsjøholmen i Svinndal, bare en halvtimes kjøretur hjemmefra. Om man kommer fra Moss, kjører man rv 115 til Svinndal kirke og deretter Fjellveien sørover til man kommer til en bom og en parkering med plass til ca 8 biler. Om man kjører fra Råde følger man fv 282 til Svinndal kirke og deretter inn på Fjellveien.

Ravnsjøhytta er et herlig turmål som altså ligger fantastisk og fredelig til ved Ravnsjø i Svinndal. Selve Ravnsjøhytta ligger oppe på en liten knaus med flott utsikt over innsjøen.

Hytta har 12 sengeplasser og er ubetjent. Det er innlagt strøm og drikkevannet pumpes opp med håndpumpe utenfor. Det er flotte turmuligheter i området rundt hytta, eller man kan ta turen ut på Ravnsjøholmen, slik som vi gjorde denne dagen.

Med et turfølge på 4 barn, 4 voksne og vår lille hund, trasket vi fra parkeringen ved Klengstua, på skogsveien ca 1,5 km fra hytta. Det var knall blå himmel, lite vind, og selv om vårtemperaturen ikke hadde meldt sin anmarsj enda, ville det bli en herlig dag i sola.

For å komme til Ravnsjøholmen, passerer man selve Ravnsjøhytta og følger skogsveien videre til man kommer til en smalere skogssti. Her står det skiltet til Ravnsjøholmen, og stien skrår mot høyre ned en ganske bratt passasje. På det bratteste partiet er det festet tau man kan holde seg i.

Når det er vinter og isen ligger tykk på Ravnsjøen, kan man også ta snarveien over isen, mot høyre rett før Ravnsjøhytta. Selv er jeg ikke så begeistret for å gå på is, men vi kunne med sikkerhet si at isen var trygg. Vi kunne nemlig se hjulspor på snøen, trolig fra et lite kjøretøy, muligens en ATV, som hadde fraktet ved ut til gapahukene!

På selve holmen er det to gapahuker, en lavvo, bålplass, utedo og et hus kalt «Slottet.» Det skulle visst være mulig å overnatte også her, men jeg tror jeg hadde foretrukket Ravnsjøhytta eller lavvoen på utsiden for overnatting.

Etter mat på bålet og litt søtt til dessert, var gutta klare for isfiske. Vi hadde glemt å ta med oss isboret hjemmefra, men om man har DNT nøkkel, kan man låse seg inn i Slottet og låne isboret som ligger tilgjengelig der. Vi var vel ikke helt overbevist om at det skulle bli storfangst, men etter en liten stund var det faktisk napp på kroken. En liten abbor kom til syne og gleden var stor hos små og store. Da gjorde det ikke så mye at det bare var en liten småfisk.

Mens vi stod der ute på isen og fisket, kunne vi se flere ravner som fløy over oss. Det er kanskje ikke uten grunn at innsjøen har fått navnet Ravnsjø.

På vei tilbake tok vi snarveien over isen. Det var litt skummelt å høre drønn og knaking fra isen, men tydeligvis er det bra at det er litt bevegelse i den. Men vi visste jo at isen var tykk, da vi boret oss gjennom med isboret, var den vel i hvert fall 40 cm tykk.

Ravnsjøhytta er et anbefalt turmål både som dagstur, men også som overnattingstur. Det er virkelig et fredelig sted, og er man riktig heldig får man kanskje hytta helt for seg selv. Og om man bor i Østfold er jo heller ikke reiseveien så lang.

Timene flyr avsted på en slik dag. På slike dager skulle man ønske at solen aldri går ned! På slike dager ønsker man at tiden kunne stå litt stille! På slike dager må man lytte til stillheten! På slike dager er man glad for at man er akkurat her og nå! På slike dager er man glad for at man kjenner glede ved å være ute! På slike dager er det Fantastisk Turglede som står i fokus, sammen med gode venner!