Mølen

Med vår nyinnkjøpte campingvogn planlegger vi å dra land og strand rundt på jakt etter nye Fantastiske Turgleder. Før vi legger ut på skikkelig langtur, måtte vi teste vogna på noen småturer, for å kjenne litt på hvordan dette fungerer for oss, hva slags utstyr vi trenger osv.

Mange av oss har kanskje noen "fordommer" mot dette med campingvogn, og kanskje handler det om hvordan campinglivet har blitt fremstilt i blant annet diverse TV programmer, hvor grilldress, tre-sko og rullings er fremtredende "harry-faktorer." Harry eller ikke, så lenge man trives med campinglivets gleder, så er det det viktigste, tross alt! For oss er det først og fremst tur som står i fokus, det å kunne reise rundt med en frihet til å kunne stoppe akkurat hvor man vil når man vil.

Jeg har selv vokst opp med ferieturer med campingvogn og har mange gode minner fra dette. Det å stadig komme til nye plasser og oppleve nye steder, vekker eventyrlysten i meg, og det er noe av det jeg ser fram til ved denne måten å feriere på.

For vi ser virkelig frem til å reise rundt med vogn, først og fremst i Norge, for å oppleve mange nye Fantastiske Turgleder.

Men nok om det, nå har jeg lyst til å fortelle om vår andre tur med vogna til Omlidstranda camping i Vestfold. En fantastisk plass mellom Helgeroa og Nevlunghavn. Stedet assosierer til ekte sørlandsidyll og selv om været ikke var på sitt beste, var dette en super helg med gode opplevelser!

Planen var å oppleve Mølen som tursted, som ligger i Larvik kommune og er navnet på kyststrekningen nettopp mellom Helgeroa og Nevlunghavn.

Mølen er en del av en endemorene fra istiden. Vestfold-raet er en sammenhengende morenerygg som går gjennom hele Vestfold, fra Horten og helt ut til rullesteinene på Mølen. Det store raet strekker seg fra Finland, gjennom Sverige og langs norskekysten helt til Kolahalvøya.

Mølen omtales som Norges mest historiske og fascinerende naturområde. Her finnes 230 gravrøyser fra helt tilbake fra 1800-500 år f.Kr. Man tror at høvdinger og tjenere ble begravet her under små og store steinrøyser. De største gravrøysene er opp til 35 meter i diameter er godt synlig på den store rullesteinstranda.

Mølen og Raet inneholder bergarter av mange ulike alder og opphav, som breen fraktet hit fra mange steder i Sør-Norge. Blant rullesteinene på Mølen kan du finne minst 100 ulike bergartstyper. Noen av disse var utstilt på granittblokker nede på stranda.

Turmulighetene i området er mange både mot Stavern i øst og Helgeroa i vest! Kyststien passerer rett ovenfor rullesteinstranden og er absolutt en opplevelse man bør unne seg.

Mølen viste seg fra en dramatisk side denne dagen. Vinden var oppe i 12 m/s og kraftige dønninger og skumsprøyt slo inn fra det åpne havet. Selv om solen skinte fra klar himmel, var det lite som minnet om en deilig varm sommerdag. Men som en motsats til gårsdagens kraftige regnvær, syntes vi tross alt at vi var heldige med været.

Himmelen og havet er uendelig over Mølen, og Mølen er faktisk det punktet så langt syd du kan komme i Vestfold fylke.

Vi prøvde å legge oss i ly for vinden bak en av gravrøysene. Det var faktisk ganske behagelig å ligge der på rullesteinene og bare lukke øynene og slappe av en liten stund. Vi prøvde å forestille oss hva som hadde skjedd på denne stranden for flere tusen år siden.

Dessverre gir ingen av mine bilder et godt inntrykk av selve gravrøysene. Noen av bildene på Google gir derimot et fantastisk skue av Mølen i solnedgang for de av dere som har lyst til å se dette.

Mølen er et sted jeg vil anbefale, et sted for rekreasjon, hvile, historie eller rett og slett en Fantastisk Turglede!