Hengekøyetur til Frønesjøen

Hengekøyeturen til Gudøya ga virkelig mersmak (se forrige innlegg her på bloggen), og allerede samme uke var jeg klar for ny tur. Det er utrolig gøy å oppdage nye steder og denne gangen var det Frønesjøen i Rakkestad som skulle utforskes. I et strålende sommervær satte vi kursen mot Rakkestad. Da vi kom til Rakkestad, tok vi av mot fv 124 mot Aremark. Videre fulgte vi skiltingen mot Dalen til vi kom til et skilt med en rød pil som pekte inn til venstre på Høytomtveien. Her må man betale en bomavgift (kan betales med mobil) før man følger veien innover i skogen. Vi tok til venstre i første kryss og kjørte gjennom et stort sandtak, før vi kom til husmannsplassen Frøne hvor det er en parkeringsplass.

Med hengekøyer, soveposer og god mat og drikke i sekken gledet jeg meg til nok en natt i friluft. Frihetsfølelsen kommer alltid med en gang man tar sekken på ryggen og setter kursen mot utvalgte turmål.  Jeg kaller det Fantastisk Turglede.

Vi fulgte stien mot Frønesjøen som gikk gjennom tunet til den idylliske, gamle husmannsplassen og videre langs jordet oppover mot skogen.

Det er mange muligheter for tur i området, man kan blant annet ta runden rundt hele Frønesjøen, ta turen opp til Røttjern/Råtetjern, et lite tjern på vestsiden av Frønesjøen eller rett og slett bare tusle et lite stykke langs Frønesjøen og finne seg en idyllisk, stille leirplass, slik vi gjorde denne ettermiddagen.

Akkurat i det Frønesjøen kom til syne ved et stiskille, ligger det en liten øy med lavvo og grillplass, samt gode fiskemuligheter og fin teltplass. En fin plass for familietur.

Vi valgte leirplass et stykke forbi denne lille øya, på østsiden av vannet, for å kunne nyte kveldssola så lenge som mulig. Selv om det ikke var lange turen opp fra parkeringen var vi temmelig svette og varme. Da gjorde det godt med et forfriskende bad før middag.

Og det smakte ekstra godt med mat etterpå, tilberedt på stormkjøkkenet. Meny-mulighetene er mange når man har med seg stormkjøkken på tur, men vi gjorde det enkelt med burgere og salat denne gangen.

Vi var veldig fornøyde med dagens turmål, en stille og rolig plass og ikke et menneske å se. VI nøt kvelden helt til solen gikk ned bak trærne.

Men da var idyllen brutt, for da solen forsvant, gjorde mygg og knott sitt inntog. Vi følte oss rett og slett angrepet av insekter og det hjalp ikke med verken myggmiddel eller å “pakke seg inn.” Tilslutt måtte vi rett og slett rømme opp i hengekøya, he, he. Men ingen sure miner likevel, det er jo faktisk utrolig behagelig å ligge i hengekøya.

Det er det som er ulempen med slike vann omgitt av skog, spesielt på denne årstiden. Men vi ble nok litt “tatt på senga” der, så neste gang vil jeg nok kanskje holde en knapp på telt på et slikt sted.

Det ble en god natts søvn, og vi våknet opp til nok en strålende solskinnsdag. Nesten ikke et vindpust og 25 grader kan man ikke klage på.

Planen var å gå til Røttjern/Råtetjern for en liten rast og et bad. Vi fulgte stien tilbake til den lille øya, ved starten av Frønesjøen. Her tok vi stien til høyre og fulgte denne mellom skog og lyng. Vi valgte å sette fra oss sekkene langs stien for å slippe å bære på den tunge bagasjen helt opp. Det skulle vise seg å være lurt, da denne dagen ville bli minst like varm.

Vi fulgte den blåmerkede og godt synlige stien nordover parallelt med Frønesjøen. Her skal det visstnok etterhvert være et smalt tråkk ut mot et fint utsiktspunkt over Frønesjøen, men vi valgte å gå videre og målrettet opp mot Røttjern/Råtetjern, for et bad.

Ved et stikryss fulgte vi skiltingen på vestsiden av Røttjern/Råtetjern og ikke lenge etterpå kom tjernet tilsyne.

Vi fant en fin liten plass, omgitt av vannliljer og stille vann. Både Frønesjøen og Røttjern/Råtetjern er fine fiskevann, (husk fiskekort) og vi så faktisk fisken sprette godt over vannflaten.

Det ble et lite lunsjmåltid med havrelapper og kaffe, og en deilig stund i solen før vi tuslet nedover mot Frønesjøen igjen, samme vei som vi kom. Det er altså mulig å gå videre forbi Røtttjern/Råtetjern og rundt Frønesjøen dersom man ønsker en litt lengre tur. Jeg vil anbefale UT appen som viser de merkede stiene om man ikke har kart over området.

Tilbake til Frøne husmannsplass og til veis ende på denne turen. Turen til Frønesjen er egnet stort sett hele året og er en idyllisk plass som er verdt et besøk.

Kano- og hengekøyetur til Gudøya

Jeg trives best til lands enn til vanns, men denne turen i Vansjø en varm sommerdag i slutten av juni frister absolutt til gjentakelse. Målet for turen var Gudøya i Våler kommune, beliggende i tidligere Østfold fylke. På øya er det fine tur-, fiske- og bademuligheter, samt gode muligheter for å sette opp telt, henge opp hengekøye eller rett og slett overnatte i gapahuken ved leirplassen der. Her finnes også ildsted, ved og utedo.

Planen vår var å padle kano fra Oksenøya i Råde kommune. For å komme hit, kjør til Karlshus i Råde og ta av mot nord under E6 rett før Råde sentrum. Etter brua, ta av til høyre inn Bruksveien og følg deretter Halvorsrødveien et godt stykke utover på en grusvei. Det er parkering ved veien rett før brua sør for Oksenøya, og det er fint å sette ut båt eller kano på begge sider av brua.

Fra Oksenøya kan man velge to alternative ruter til Gudøya. Vi valgte å padle på østsiden av Oksenøya, nordover ut i Storefjorden, øst for Furuholmen og Brentholmen, mellom Botnerøya og Burumøya, forbi Mærraholmen og rundt nordsiden av Gudøya ned mot leirplassen på vestsiden av øya. Eventuelt kan man velge å padle på vestsiden av Oksenøya, øst for Brattholmen, vest for Kjøkkenholmene og forbi sydsiden av Gudøya og nordover opp mot leirplassen. Det kan være lurt å vurdere vindforholdene før man velger rute, da det kan bli ganske tungt å padle kano i mye vind ute i Storefjorden, noe den sistnevnte ruta kan medføre.

Padleturen tok ca halvannen time og vi var ganske sultne med en gang vi kom fram. Vi angret først litt på middagsvalget, da pizza på tur tar litt tid å lage, men når den først var ferdig, angret vi ikke et sekund.

Det er utrolig hva man kan lage av mat på tur, når man har stormkjøkken med stekepanne. Trikset når man skal lage pizza, er å kjøpe ferdig pizzadeig på rull samt de ingrediensene man ønsker. Vi hadde pizzasaus, ost, vanlig skinke, spekeskinke og cherrytomater. Bruk en kniv og skjær pizzadeigen og bakepapiret i runde stykker som passer til stekepannen til stormkjøkkenet. Legg et par lag buklete aluminiumsfolie i bunnen av stekepannen før du legger deigen oppå. Dette er for å unngå at pizzaen blir brent i bunnen og rå oppå, da man ikke akkurat kan regulere varmen på bålet. Legg på ingrediensene og lag et lokk av folie som du legger over pizzaen. Sørg for at bålet har fått skikkelige glør og finn en litt stor flat stein som du legger i bålet. Pizzaen vil da få indirekte varme når steinen blir varm. Det er sikkert også mulig å steke pizzaen på samme måte med selve stormkjøkkenet og gass. Dette har vi ikke prøvd enda, men jeg vil uansett anbefale alumineumsfolie under pizzaen for å unngå at bunnen blir svidd.

Mat smaker alltid best ute og vi kunne nyte et godt måltid med herlig utsikt og deilig varme fra sola. Det er mye sant i uttrykket “livet er best ute,” og jeg hadde ikke lyst til at denne kvelden skulle ta slutt.

Men tiden går fort når man koser seg ute, og plutselig var det tid for å henge opp hengekøyene. Det gjelder å finne en plass hvor det er tilstrekkelig avstand mellom trærne. Vår erfaring er at 4-5 meter er passe. Ha gjerne med et ekstra tau, dersom det er vanskelig å finne trær med passe avstand. Med en slik utsikt vi hadde på Gudøya, med utrolig fin solnedgang, insisterte jeg på at vi måtte ha soveplassen med utsikt ned mot vannet. Hvor idyllisk er ikke det å sovne til små bølgeskvulp og se sola som går ned i horisonten, det er Fantastisk Turglede det. Men vi kunne jo ikke legge oss riktig enda, de siste solstrålene måtte nytes ved svaberget.

Det var stille og fredelig på Gudøya denne kvelden, faktisk virket det som om vi hadde hele øya for oss selv. Det kunne vi jo ikke vite helt sikkert, men leirplassen ved Gudøyhuken hadde vi helt til vår rådighet. Gudøyhuken ligger godt skjermet mellom bjørke- og furuskog i le for vinden. Men denne kvelden var det nesten ikke et vindpust og vi var godt fornøyd med valget av soveplass.

Vi sov virkelig godt i hengekøyene og våknet ganske sent neste morgen. Og hva passer vel ikke da bedre enn grillpølser til frokost, he, he. Det har jeg vel aldri spist til frokost før, men all mat smaker godt ute, uansett når på døgnet.

Vi ble litt forfjamset over at vi våknet til overskyet vær, men det skulle ikke drøye så lenge før sola slo i gjennom og nok en ny og deilig sommerdag var i gang. Da var det godt med et lite, forfriskende morgenbad.

Siste matprosjekt, før vi padlet hjemover, var lapper. Dette er ganske enkelt å lage på tur om man har stormkjøkken. Kjøp en ferdig pose med lapper og bland det kun med vann, og vipps har man ferdig lappe-røre som man kan steke i stekepannen. Med litt syltetøy, er dette en utrolig god dessert på tur, og ofte veldig populær blant barna.

Hmmm… Ikke så sunt, men veldig godt!

Så var det tid for å pakke sakene og padle hjemover. Egentlig bør man sette av tid til minst to overnattinger når man planlegger slike turer. Tiden hadde gått så altfor fort, og vi fikk dessverre ikke mulighet til å utforske øya. Gudøya har nemlig fine turstier og et utsiktstårn hvor man får flott utsikt over Storefjorden.

Jeg anbefaler et besøk på denne idylliske øya, og dersom du ønsker inspirasjon til andre turer, se innleggende mine her på bloggen, og følg meg gjerne på Instagram @fantastiskturglede. Det er også mulig å følge bloggen min ved å trykke på +BLOGLOVIN nederst i venstre hjørne og logge inn enten via Facebook eller sign in.

Ønsker dere alle en opplevelsesrik og deilig sommer!