Kano- og hengekøyetur til Gudøya

Jeg trives best til lands enn til vanns, men denne turen i Vansjø en varm sommerdag i slutten av juni frister absolutt til gjentakelse. Målet for turen var Gudøya i Våler kommune, beliggende i tidligere Østfold fylke. På øya er det fine tur-, fiske- og bademuligheter, samt gode muligheter for å sette opp telt, henge opp hengekøye eller rett og slett overnatte i gapahuken ved leirplassen der. Her finnes også ildsted, ved og utedo.

Planen vår var å padle kano fra Oksenøya i Råde kommune. For å komme hit, kjør til Karlshus i Råde og ta av mot nord under E6 rett før Råde sentrum. Etter brua, ta av til høyre inn Bruksveien og følg deretter Halvorsrødveien et godt stykke utover på en grusvei. Det er parkering ved veien rett før brua sør for Oksenøya, og det er fint å sette ut båt eller kano på begge sider av brua.

Fra Oksenøya kan man velge to alternative ruter til Gudøya. Vi valgte å padle på østsiden av Oksenøya, nordover ut i Storefjorden, øst for Furuholmen og Brentholmen, mellom Botnerøya og Burumøya, forbi Mærraholmen og rundt nordsiden av Gudøya ned mot leirplassen på vestsiden av øya. Eventuelt kan man velge å padle på vestsiden av Oksenøya, øst for Brattholmen, vest for Kjøkkenholmene og forbi sydsiden av Gudøya og nordover opp mot leirplassen. Det kan være lurt å vurdere vindforholdene før man velger rute, da det kan bli ganske tungt å padle kano i mye vind ute i Storefjorden, noe den sistnevnte ruta kan medføre.

Padleturen tok ca halvannen time og vi var ganske sultne med en gang vi kom fram. Vi angret først litt på middagsvalget, da pizza på tur tar litt tid å lage, men når den først var ferdig, angret vi ikke et sekund.

Det er utrolig hva man kan lage av mat på tur, når man har stormkjøkken med stekepanne. Trikset når man skal lage pizza, er å kjøpe ferdig pizzadeig på rull samt de ingrediensene man ønsker. Vi hadde pizzasaus, ost, vanlig skinke, spekeskinke og cherrytomater. Bruk en kniv og skjær pizzadeigen og bakepapiret i runde stykker som passer til stekepannen til stormkjøkkenet. Legg et par lag buklete aluminiumsfolie i bunnen av stekepannen før du legger deigen oppå. Dette er for å unngå at pizzaen blir brent i bunnen og rå oppå, da man ikke akkurat kan regulere varmen på bålet. Legg på ingrediensene og lag et lokk av folie som du legger over pizzaen. Sørg for at bålet har fått skikkelige glør og finn en litt stor flat stein som du legger i bålet. Pizzaen vil da få indirekte varme når steinen blir varm. Det er sikkert også mulig å steke pizzaen på samme måte med selve stormkjøkkenet og gass. Dette har vi ikke prøvd enda, men jeg vil uansett anbefale alumineumsfolie under pizzaen for å unngå at bunnen blir svidd.

Mat smaker alltid best ute og vi kunne nyte et godt måltid med herlig utsikt og deilig varme fra sola. Det er mye sant i uttrykket “livet er best ute,” og jeg hadde ikke lyst til at denne kvelden skulle ta slutt.

Men tiden går fort når man koser seg ute, og plutselig var det tid for å henge opp hengekøyene. Det gjelder å finne en plass hvor det er tilstrekkelig avstand mellom trærne. Vår erfaring er at 4-5 meter er passe. Ha gjerne med et ekstra tau, dersom det er vanskelig å finne trær med passe avstand. Med en slik utsikt vi hadde på Gudøya, med utrolig fin solnedgang, insisterte jeg på at vi måtte ha soveplassen med utsikt ned mot vannet. Hvor idyllisk er ikke det å sovne til små bølgeskvulp og se sola som går ned i horisonten, det er Fantastisk Turglede det. Men vi kunne jo ikke legge oss riktig enda, de siste solstrålene måtte nytes ved svaberget.

Det var stille og fredelig på Gudøya denne kvelden, faktisk virket det som om vi hadde hele øya for oss selv. Det kunne vi jo ikke vite helt sikkert, men leirplassen ved Gudøyhuken hadde vi helt til vår rådighet. Gudøyhuken ligger godt skjermet mellom bjørke- og furuskog i le for vinden. Men denne kvelden var det nesten ikke et vindpust og vi var godt fornøyd med valget av soveplass.

Vi sov virkelig godt i hengekøyene og våknet ganske sent neste morgen. Og hva passer vel ikke da bedre enn grillpølser til frokost, he, he. Det har jeg vel aldri spist til frokost før, men all mat smaker godt ute, uansett når på døgnet.

Vi ble litt forfjamset over at vi våknet til overskyet vær, men det skulle ikke drøye så lenge før sola slo i gjennom og nok en ny og deilig sommerdag var i gang. Da var det godt med et lite, forfriskende morgenbad.

Siste matprosjekt, før vi padlet hjemover, var lapper. Dette er ganske enkelt å lage på tur om man har stormkjøkken. Kjøp en ferdig pose med lapper og bland det kun med vann, og vipps har man ferdig lappe-røre som man kan steke i stekepannen. Med litt syltetøy, er dette en utrolig god dessert på tur, og ofte veldig populær blant barna.

Hmmm… Ikke så sunt, men veldig godt!

Så var det tid for å pakke sakene og padle hjemover. Egentlig bør man sette av tid til minst to overnattinger når man planlegger slike turer. Tiden hadde gått så altfor fort, og vi fikk dessverre ikke mulighet til å utforske øya. Gudøya har nemlig fine turstier og et utsiktstårn hvor man får flott utsikt over Storefjorden.

Jeg anbefaler et besøk på denne idylliske øya, og dersom du ønsker inspirasjon til andre turer, se innleggende mine her på bloggen, og følg meg gjerne på Instagram @fantastiskturglede. Det er også mulig å følge bloggen min ved å trykke på +BLOGLOVIN nederst i venstre hjørne og logge inn enten via Facebook eller sign in.

Ønsker dere alle en opplevelsesrik og deilig sommer!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg