En fin maidag på tur til Kråkesølvgruven på Nordre Spro på Nesodden

Vi er stadig på tur til fjell, skog og vann, men dessverre har det gått lang tid siden mitt forrige innlegg.

Det å oppdage nye tursteder har blitt en ny tradisjon med våre venner fra Oslo, og forhåpentligvis vil det også bidra til at jeg kan skrive om flere turideer her på bloggen.

Kunsten er å finne tid og rom for dagsturer i en travel hverdag, men jeg ser også fram til de litt lengre turene vi har planer om denne sommeren; tur til Falketind, Aurlandsdalen og Glittertind. Gleder meg til å kunne fortelle om disse turene senere i sommer/høst.

Denne dagsturen til Nordre Spro skulle vise seg å bli en Fantastisk turglede. Ut fra google oppdaget jeg at Nesodden virkelig har mange spennede tursteder å by på. Jeg ble straks nysgjerrig på gruven ved Nordre Spro og det var et perfekt møtested for oss fra Rygge og våre venner fra Oslo.

For å komme til gruven kjører man E6 og tar av mot Drøbak/Oslofjordtunnelen. Kjør deretter mot Fagerstrand, til høyre i første rundkjøring. Følg veien et stykke og ta av mot venstre, riksvei 157. Ta så av til Nordre Spro, ned til venstre på en smal grusvei. Veien går bratt nedover og det er en parkeringsplass ved bryggen på Nordre Spro på Nesoddens vestside.

Det er bare ca en kilometer å gå til gruven fra Nordre Spro brygge, så dette er en ypperlig tur for barnefamilier, uten barnevogn vel å merke. Fra brygga gikk vi nordover langs sjøen, på en smal grusvei og etterhvert delvis merket sti. Der grusveien slutter holder man mot venstre langs vannet ved svabergene. Det var flere turglade familier på vei til gruven denne flotte maidagen.Tydeligvis et populært turmål!

Om ikke lenge så vi gruveinngangen og bålplassene som er laget utenfor. Både barna og vi voksne var nysgjerrige på gruven, så vi var ikke sene om å smyge oss innover.

Selve gruven er en trang gang som går ca 30 meter innover i fjellet og ender i en mektig “hall”. Her har taket falt sammen, så midt i hovedhulen kunne vi se opp på himmelen. Lyset som faller fra himmelen, gjør stemningen spesiell. Dette var virkelig et spennende sted som gav mange inntrykk. Kråkesølv glitret og lyste i veggene, lufta var fuktig og rå, og man kunne høre vann dryppe. Det var ganske mørkt og vått enkelte steder inne i hula, så det anbefales å ha med hodelykt og gore tex sko eller støvler.

Vi oppdaget små spennende vann flere steder inne i hulen og det var mange interesante fotomotiv! Vær oppmerksom på at det også kan være glatt enkelte steder.

Til venstre inne i hulen, gikk vi nedover mot en trang, liten gang. Her måtte vi bruke lykt og helt i enden, før vi kom ut i friluft, måtte vi krype og kravle litt!

Ute av hulen kunne vi nyte utsikten mot Oslofjorden med et yrende båtliv denne solrike maidagen!

I vannkanten utenfor gruvene var det en flott liten “sydenstrand” med mange forskjellige typer stein. Her kan man faktisk finne vakre krystaller som er gjemt inne i andre steiner.

På denne flotte stranden var det også fine bademuligheter og barna ble fristet til årets første bad. Riktignok temmelig kaldt, men vannet var friskt og klart.

Vær oppmerksom på at bølgene fra de store båtene som passerer, slår langt opp på svaberget ved stranden! Det resulterte i et lite tørkeprosjekt for vår del, men hva gjør vel det, når solen varmet som aldri før denne våren.

Det er satt ut griller/laget bålplasser flere steder utenfor gruven, og det smaker alltid godt med pølser på tur, også denne dagen! Vi ble sittende i flere timer og nyte utsikten, og det var godt å kjenne hvordan solen varmet!

Etter mat, var det tur for en liten oppdagelsesferd for barna! Mange spennende kriker og kroker på svabergene skulle utforskes før vi avsluttet dagen med pannekakesteking på stranden!

Turen til Kråkesølvgruven er virkelig å anbefale – en Fantastisk turglede for små og store!