Bitihorn 1607 moh

Jeg samler på Fantastiske Turgleder og det er ikke så ofte jeg går den samme turen flere ganger. Men fjellet kan virkelig vise seg fra forskjellige sider avhengig av været, og turen til Bitihorn er et godt eksempel på det. Ekstra gøy er det å nå en fjelltopp i strålende sol med utsikt i alle himmelretninger!

Turen til Bitihorn gikk vi i fjor høst, en litt annen årstid enn vi er i nå. Jeg ligger dessverre litt etter i bloggingen og det skal jeg prøve å gjøre noe med nå!

Bitihorn ligger, som sikkert mange kjenner til, i fantastiske Jotunheimen, en liten biltur unna Beitostølen. Det er en helt overkommelig topp beregnet til 4-5 timer. Toppen er kjent for sin karakteristiske form og navnet benyttes også som navn på noe av Norrønas turtøy.

Når jeg nå tok fram bildene fra turen til Bitihorn, fikk jeg raskt tilbake minnene fra denne flotte turen i høstferien i fjor. Sommeren hadde vært fantastisk turmessig og jeg var på ingen måte mettet på turopplevelser!

Vi hadde planlagt et stopp på Beitostølen med bob-bane-kjøring, før vi skulle ta fatt på turen opp til toppen av Bitihorn. På toppen av heisen ved bob-banen kunne vi se rett over til selvste toppen av Bitihorn. Det var et flott skue, med knallblå himmel og nydelige høstfarger!

Vi startet turen fra parkeringsplassen rett overfor sameleiren, ca 10 km fra Bygdin. Det er også mulig å gå turen opp fra Båtskaret, men dette er en betydelig brattere variant.

Vi fulgte den T-merkede stien slakt innover dalen i et ganske gjørmete terreng. Det hadde snødd på toppene denne natten, så vi regnet med at det hadde kommet som regn her nede. Det var ikke så praktisk med en hvit hund, som etterhvert ikke var så hvit lenger. Vi fikk en del kommentarer på dette innover på stien, men han er jo "vaskbar," så hva gjør vel det, så lenge han koser seg på tur.

Første del av turen er godt merket, men etterhvert går terrenget mer og mer over til stein, og det kan da være litt vanskeligere å se T-ene. Utsikten herfra er fantastisk. Jeg begynner å bli godt kjent i området og det er gøy å kunne peke ut de fleste toppene. Det er samtidig en god følelse å føle seg "hjemme" i dette landskapet.

Siste del av turen gikk jeg alene opp til toppen. Vår 10-åring var ikke så motivert for topptur denne dagen og da "vant jeg billetten" om å få gå opp til toppen. Vi er opptatt av å ikke ødelegge turgleden til vår sønn, og presser han derfor ikke hvis han ikke er motivert. Mest sannsynlig er han mer motivert for neste tur.

Ivrig hastet jeg videre opp mot toppen. Underlaget var mer og mer dekket av snø jo lengre opp jeg kom. Enkelte steder var det litt sleipt og glatt og jeg prøvde å ta det med ro. Men med "topptur-syke" og utsiktsabstinens (he, he) var ikke dette så lett.

Så kom mastene på toppen til syne og jeg kunne se varden på toppen. Selve toppen er ikke like uberørt og vakker, som mange av de andre fjelltoppene jeg har vært på. Mastene og søylen (som jeg er usikker på hva benyttes til) ødelegger noe, men til gjengjeld er utsikten storslått. Man kan se store deler av Jotunheimen og Valdres herfra.

Det bratte stupet ned mot Båtskaret gir litt sug i magen, så det gjelder å holde seg godt innenfor kanten. Nå går det riktignok ikke rett ned, da det som tidligere nevnt er mulig å komme seg opp denne veien, men det er viktig å ha respekt for slike høyder likevel.

Jeg stod en stund helt alene og nøt utsikten. Dette er virkelig Fantastisk Turglede på sitt beste. Det var begynt å bli godt ut på ettermiddagen og solen var på vei ned. Jeg var utrolig glad for at jeg hadde tatt denne turen på nytt, glad for å oppleve slik en fantastisk utsikt i et område jeg "elsker."

På turen ned prøvde jeg å være ganske rask, siden gutta ventet langt der nede. Men jeg fant fort ut at det ikke var så lurt. Det var temmelig sleipt og glatt på steinene og jeg hadde lyst til å komme meg helskinnet ned, noe jeg gjorde etter snaue 4 timer på tur. For en fantastisk tur, for et fantastisk landskap, for noen fantastiske fjell, for et fantastisk land Norge er! Jeg gleder meg allerede til neste Fantastiske Turglede!

Haukenes tårnet, også kalt Branntårnet

Rømskog spa er et perfekt sted for kombinasjonen luksus og tur. Denne helgen i mars gledet vi oss derfor til en skikkelig luksustur! Rømskog spa ligger stille og rolig til rett ved innsjøen Vortungen i Rømskog i Østfold, bare 20 km fra svenskegrensen. Vi kom hit fredag kveld, og det første som møtte oss var en fantastisk tre retters middag. Planen for morgendagen var trening, bading og en tur til Haukenes tårnet. Vi hadde lest om dette tårnet tidligere via DNT sine nettsider og kunne tenkt oss å tatt en overnatting i tårnet, som faktisk også er mulig. Men det får bli en annen gang, nå var vi innstilt på hotell og litt ekstra luksus.

Rømskog spa har mange ulike fasiliteter og egner seg nok spesielt godt på denne tiden av året. Det ligger som sagt et steinkast fra innsjøen Vortungen med mulighet for bading, leie av blant annet kano og SUP. På vinteren kan man leie skøyter og gå på innsjøen. Det var mange som gjorde dette denne helgen da isen fortsatt lå tykk over vannet.

Ellers kan man leie terrengsykler, benytte de ulike turstiene i området, eller rett og slett bare slappe av og nyte stillheten på dette fantastiske stedet.

Lørdag morgen våknet vi til herlig vær, og alt lå til rette for nok en Fantastisk Turglede. Etter noen kilometer på tredemølla, et herlig bad i utebassenget og en deilig lunsj, pakket vi tursekken og var klare for å inspisere Haukenestårnet, også kalt Branntårnet. Dette fordi det fram til 1975 ble benyttet som branntårn for vakthold i området. Tårnet har 4-6 sengeplasser og kan benyttes for de som har DNT nøkkel. Dersom man planlegger overnatting, bør dette bestilles på forhånd for å være sikret å få plass.

Turen til tårnet er godt merket og går på både sti og grusvei. Vi fikk høre at på enkelte partier var det ganske isete og vått, så vi var glade for at vi hadde tatt med oss Goretex-sko. Vi hadde bestemt oss for å ta rundturen som hotellet anbefalte og var klare for en ca 8 km lang tur.

Første delen av turen startet på grusvei, for deretter å gå over til en fin skogssti mot venstre ved en liten brun hytte. Da vi hadde kommet inn på stien holdt vi hele tiden mot høyre, siden det var dette vi var blitt anbefalt.

Etter et lite stykke kunne vi se hotellet i det fjerne. Stien var godt merket og gikk vekselsvis på skogssti og grusvei. Enkelte steder var det skikkelig isete og litt vanskelig å ta seg frem.

Etter ca 1 time var vi framme ved tårnet. Det minnet meg veldig om Mummihuset eller tårnet til Tobias i Kardemommeby. Tårnet ligger virkelig idyllisk til på en liten høyde og var helt folketomt da vi ankom. Ingen overnattingsgjester denne helgen, men kanskje var det litt tidlig på sesongen enda.

Tårnet er 12 meter høyt og dermed Østfoldsk høyeste utsiktspunkt. Fra verandaen på toppen kan man se store deler av indre Østfold og langt innover Sverige. Dersom det er godvær på høsten, kan man faktisk også se Gaustadtoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg.

Vi tok en liten stopp ved tårnet før vi ruslet videre på vei til hotellet.

Rundturen til Haukenestårnet tok oss drøye to timer med stopp. En fin tur som anbefales om man er i området. Nå som våren har kommet, vil det jo også være lettere uten is og snø, og en helt overkommelig tur også med barn.

Resten av helgen skulle vi nyte på hotellet, med god mat, trening og bading. En aktiv helg, akkurat slik vi liker!