Haukenes tårnet, også kalt Branntårnet

Rømskog spa er et perfekt sted for kombinasjonen luksus og tur. Denne helgen i mars gledet vi oss derfor til en skikkelig luksustur! Rømskog spa ligger stille og rolig til rett ved innsjøen Vortungen i Rømskog i Østfold, bare 20 km fra svenskegrensen. Vi kom hit fredag kveld, og det første som møtte oss var en fantastisk tre retters middag. Planen for morgendagen var trening, bading og en tur til Haukenes tårnet. Vi hadde lest om dette tårnet tidligere via DNT sine nettsider og kunne tenkt oss å tatt en overnatting i tårnet, som faktisk også er mulig. Men det får bli en annen gang, nå var vi innstilt på hotell og litt ekstra luksus.

Rømskog spa har mange ulike fasiliteter og egner seg nok spesielt godt på denne tiden av året. Det ligger som sagt et steinkast fra innsjøen Vortungen med mulighet for bading, leie av blant annet kano og SUP. På vinteren kan man leie skøyter og gå på innsjøen. Det var mange som gjorde dette denne helgen da isen fortsatt lå tykk over vannet.

Ellers kan man leie terrengsykler, benytte de ulike turstiene i området, eller rett og slett bare slappe av og nyte stillheten på dette fantastiske stedet.

Lørdag morgen våknet vi til herlig vær, og alt lå til rette for nok en Fantastisk Turglede. Etter noen kilometer på tredemølla, et herlig bad i utebassenget og en deilig lunsj, pakket vi tursekken og var klare for å inspisere Haukenestårnet, også kalt Branntårnet. Dette fordi det fram til 1975 ble benyttet som branntårn for vakthold i området. Tårnet har 4-6 sengeplasser og kan benyttes for de som har DNT nøkkel. Dersom man planlegger overnatting, bør dette bestilles på forhånd for å være sikret å få plass.

Turen til tårnet er godt merket og går på både sti og grusvei. Vi fikk høre at på enkelte partier var det ganske isete og vått, så vi var glade for at vi hadde tatt med oss Goretex-sko. Vi hadde bestemt oss for å ta rundturen som hotellet anbefalte og var klare for en ca 8 km lang tur.

Første delen av turen startet på grusvei, for deretter å gå over til en fin skogssti mot venstre ved en liten brun hytte. Da vi hadde kommet inn på stien holdt vi hele tiden mot høyre, siden det var dette vi var blitt anbefalt.

Etter et lite stykke kunne vi se hotellet i det fjerne. Stien var godt merket og gikk vekselsvis på skogssti og grusvei. Enkelte steder var det skikkelig isete og litt vanskelig å ta seg frem.

Etter ca 1 time var vi framme ved tårnet. Det minnet meg veldig om Mummihuset eller tårnet til Tobias i Kardemommeby. Tårnet ligger virkelig idyllisk til på en liten høyde og var helt folketomt da vi ankom. Ingen overnattingsgjester denne helgen, men kanskje var det litt tidlig på sesongen enda.

Tårnet er 12 meter høyt og dermed Østfoldsk høyeste utsiktspunkt. Fra verandaen på toppen kan man se store deler av indre Østfold og langt innover Sverige. Dersom det er godvær på høsten, kan man faktisk også se Gaustadtoppen ved Rjukan og Blefjell ved Kongsberg.

Vi tok en liten stopp ved tårnet før vi ruslet videre på vei til hotellet.

Rundturen til Haukenestårnet tok oss drøye to timer med stopp. En fin tur som anbefales om man er i området. Nå som våren har kommet, vil det jo også være lettere uten is og snø, og en helt overkommelig tur også med barn.

Resten av helgen skulle vi nyte på hotellet, med god mat, trening og bading. En aktiv helg, akkurat slik vi liker!

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg