Via Ferrata på Nomelandsfjell i Valle i Setesdal

Sted: Nomelandsfjell Valle, Setesdal

Lengde: 850 meter Via Ferrata rute, samt returen ned på sti/veg ca 1+2 km

Varighet: 3-4 timer

Antall høydemeter: 400

Vanskelighetsgrad: Middels

Veibeskrivelse: Startstedet for denne Via Ferrata ruten opp Nomelandsfjell, starter i Valle sentrum fra Nordibøvegen 151. For mer informasjon og bestilling, se Bratt Friluftsliv 

Instagram: @fantastiskturglede

Jeg kan vel si at jeg har blitt hekta på Via Ferrata, og klatreruta på Nomelandsfjell i Valle ble virkelig et høydepunkt denne sommeren. Via Ferrata betyr jernsti, hvor man klatrer en fastlagt klatrerute sikret i en jernvaier. Det finnes mange slike klatre-ruter i Norge med ulik vanskelighetsgrad, men jeg hadde hørt at denne ruta skulle være en av de bedre, og gledet meg derfor litt ekstra til å komme i gang.

Nomelandsfjellet er godt synlig fra Valle sentrum med sin markante fjellvegg. Denne Via Ferrata-ruta har noen av Nord-Europas lengste sva-ruter, det vil si glattslipt svaberg. I tillegg til å være sikret i en stålvarer, har også denne ruta jerntrinn som er festet i fjellet som en stige.

For å komme til startpunktet av løypa, går man fra Valle sentrum og over hengebrua som krysser elva Otra. På andre siden av brua holder man mot høyre til man kommer til et skilt som viser vei til en sti inn i skogen. Siden vi har klatret en del tidligere, trengte vi ikke guide. Vi leide da bare sele og hjelm hos Bratt friluftsliv og kunne starte turen en god stund etter alle andre, Fordelen med dette er at man slipper å måtte oppleve kø/venting i fjellveggen. Men dersom man ikke har klatreerfaring, bør man gå ruten med guide.

Jeg kan forøvrig skryte av virkelig god service og hyggelig betjening på Bratt Friluftsliv.

Man skal ikke mange meterne opp i høyden før man får flott utsikt ned mot Bygelandsfjorden. Og med strålende sol, ble egentlig utsikten bare finere og finere jo høyere opp vi kom.

Ruta har jevn stigning allerede fra start, hvor man blir gående en del krumbøyd for å feste karabinkrokene over vaier-festene. Her må man alltid ha en krok festet fast i vaieren når man flytter den andre. Da er man godt sikret og trygg under hele ruta.

Etterhvert ble terrenget brattere og det anbefales sko med god såle, kanskje aller helst vibram-såle. Dersom det har vært mye fuktig vær, kan det bli sleipt og glatt og vanskelig å få godt fotfeste.

Et stykke opp i fjellveggen deler ruta seg i to, med to ulike vanskelighetsgrader. Hvis du har klatret tidligere og vil ha en skikkelig utfordring, vil jeg anbefale veggen, se bilde under. Her bør du være i god fysisk form og tåle høyder godt, for her er det virkelig rett opp eller rett ned alt ettersom hvordan man ser det. Dette partiet er riktignok relativt kort, men likevel vil man kjenne det godt i både armer og bein. Noe av teknikken man bør ha fokus på når man klatrer, er at man bruker bena godt istedenfor å dra seg opp etter armene. Da kan det være lurt å huske på å flytte karabinkrokene litt for tidlig enn litt for sent, slik at man ikke må bøye seg ned igjen for å få de med seg. Ikke det at jeg er noen klatre-ekspert, men det er i hvert fall et godt tips.

Den andre ruta byr også på noen luftige partier, så hvis man ikke vil velge det bratteste partiet, får man absolutt utfordringer her også.

Via Ferrata gir virkelig en god blanding av fysisk aktivitet, utfordringer, sug i magen, utsikt og mestringsfølelse. Så lenge man stoler på selen og føler seg trygg er dette en Fantastisk Turglede.

Mange av Via Ferrata rutene i Norge er godt egnet også for barn helt ned i 11-12 årsalderen og dette er derfor en fin aktivitet man kan gjøre sammen som familie.

Jeg hadde ikke lyst til at denne turen skulle ta slutt, og jeg bestemte meg allerede der og da for at denne ruta vil jeg gå igjen en annen gang.

Siste partiet før toppen av Nomelandsfjell og slutten av ruta er også ganske bratt. Her er det en stige rett opp, men dette partiet er relativt kort.

Jeg vil også anbefale bruk av hansker når man klatrer Via Ferrata. Dette får man som oftest kjøpt når man leier sele og hjelm.

Jeg ble virkelig bergtatt av den flotte utsikten ned mot Bygelandsfjord, spesielt på en dag om denne.

Og for vår kjære sønn, bød høyden denne gangen på litt ekstra utfordringer. Da er det ekstra godt å komme i mål og kjenne på mestringsfølelsen over at man har kommet seg til topps.

På toppen av Nomelandsfjell kan du ta deg et forfriskende bad i Fingredalstjørni eller bare finne deg en fin plass for en liten pause.

Nedstigningen fra Nomelandsfjellet går på skogsti ned mot Honnevje raste- og badeplass på nordsiden av fjellet. Returen ned er ca 1 km lang og går på noe svaberg og ned mot en skogsti.

Honnevje ligger i gangavstand, ca 2 km fra Valle sentrum. Dersom man ønsker det, kan man evt plassere sykkel her slik at man kan sykle tilbake til Valle, eller om man har to biler tilgjengelig. Hvis ikke er gangavstanden helt overkommelig og er gjort unna på en snau halvtime.

Tidligere har jeg også gått Via Ferrata i Loen, denne beskrivelsen kan du lese om her, eller om ruta på Munkestigen i Nord-Trøndelag her.