Mikaelshulen

Sted: Skien

Lengde: 1,5 km (en vei)

Varighet: 1 time

Vanskelighetsgrad: Lett, med et noe utfordrende parti mot slutten.

Veibeskrivelse: Om du kommer fra Skien, kjør gjennom Skotfoss sentrum og ta til høyre på Dalsbygdveien. Etter ca 1 km ta av mot venstre inn på Pollenvegen og deretter Omdalvegen videre forbi Pollen. Etterhvert vil du passere en liten gravlund på venstre side før grusveien fortsetter ned i skogen. 1 km lenger fremme er det skiltet parkering til Mikaelshulen. Det er to mulige parkeringsplasser rett ved hverandre. Den ene er godt synlig på venstre side og den andre ligger rett bortenfor mellom noen trær.

Instagram: @fantastiskturglede

Stien begynner rett ved den første parkeringen og er godt synlig hele veien fram til hulen. Mikaelshulen, også kalt Sankt Mikaels kirke er en fredet hule som ligger midt i en klippevegg, ca 30 meter over Norsjø, rett nord for Løveid sluse langs Telemarkskanalen. Det er også mulig å komme seg til hulen via sjøveien, man kan da legge til med båt ved en liten brygge og følge en bratt sti opp.

Vi fulgte den merkede løypa fram til hulen, og dette tok oss ca 30 minutter. Langs stien i høydedraget ut mot vannet, er det flere fine plasser hvor man kan raste og nyte fin utsikt mot Norsjø.

Det siste partiet går i bratt terreng og her er det hengt ut tau man kan holde seg i.

Og det aller siste partiet mot hula kan det være noe utfordrende å gå. Her er det satt opp et skilt med “ferdsel på eget ansvar.” Ved nedbør kan det være glatt på stien, men det er også satt opp rekkverk man kan holde seg i.

Og oppstigningen til selve hulen er svært bratt. Her er det satt opp trappetrinn.

Mikaelshulen er ca 5-6 meter bred ved inngangen og går ca 18 meter inn i fjellet. Mikaelshula ble dannet ved at den lett forvitrede bergarten ble vasket vekk den gangen landet lå på nivå med havflaten, og hulen ble brukt som kirke i middelalderen.

Fra hulen har man fin utsikt mot Norsjø og huleinngangen skal visstnok også være godt synlig fra vannflaten.

Akkurat i det vi gikk inn i hulen var det en flaggermus som fløy ut. Bare noen meter inn i hula kjente vi raskt forskjellen mellom varm og god sommervarme utenfor kontra kald og rå luft inne i hula.

Fra hulen er det mulig å få flotte fotomotiv.

På toppen av fjellet skal det også være en gravplass, altså en kirke med kirkegården på taket.

Dersom man er i området, vil jeg absolutt anbefale denne turen. Dette er en spennende tur både for små og store og absolutt en Fantastisk Turglede!