Glittertinden 2464 moh

Denne sommeren har vært rik på gode turopplevelser. Turen til Glittertind ble virkelig også en minnerik og Fantastisk Turglede.

Norges nest høyeste fjell, måtte jo selvfølgelig også oppleves, og sammen med mine to gode venninner, ble dette en perfekt helg i den norske fjellheimen!

Nest etter Norges høyeste fjell; Galdhøpiggen, er Glittertinden den mest besøkte 2000 meterstoppen. Uten breen på toppen er høyden 2452 moh. Glittertinden var tidligere Norges høyeste fjell, men breen har smeltet mye de siste tiårene. I 1940 var toppen av breen regnet å ligge 2487 moh. Glittertinden har en forholdsvis enkel atkomst og en storslått utsikt over store deler av Jotunheimen. Den er et karakteristisk og vakkert fjell, og når du nærmer deg fra øst blir toppskavlen mer og mer markant. Selve toppen er en skrånende egg med breskavl på toppen og et stup mot nord. Sammenlignet med Galdhøpiggen er det en helt annen ro og atmosfære over Glittertind.

Vi ankom Hindsæter Fjellhotell fredag ettermiddag i strålende vær, og vi gledet oss til en deilig helg på fjellet. Hindsæter er et historisk, lite tømmerhotell fra 1898 som ligger langs den Nasjonale Turistveien Valdresflya, på 950 moh, et lite stykke fra Besseggen/Gjende. Hindsæter er en fjellstue jeg absolutt vil anbefale; god service, hyggelig atmosfære og ikke minst utsøkt mat.

Lørdag morgen var været like strålende og vi stod tidlig opp for å få mest mulig ut av dagen.

Vi måtte først kjøre et stykke med bil; først på fylkesvei 51 mot Randsverk og deretter bomveien fra Randsverk inn til nasjonalparkgrensa i retning Glitterheim. Denne strekningen føltes veldig lang og skiltingen var ikke helt optimal. Et godt stykke inn i fjellheimen delte veien seg og vi ble veldig i tvil på hvilken vei vi skulle velge. Heldigvis kom det en bil akkurat da som kunne bekrefte at vi skulle holde mot høyre og at vi faktisk kunne se Glittertinden. Toppbreen på Gliteertind har nemlig blitt såpass liten med årene, slik at den kan være vanskelig å se på avstand. Jeg hadde sett fjellet en stund, men tenkte at det ikke kunne være Glittertind, da den ikke så ut til å være det høyeste fjellet i området. Se bildet under.

Like etterpå kom vi til parkeringsplassen i Veodalen. Herfra skulle vi sykle den 8 km lange strekningen inn til DNT hytta Glitterheim.

På parkeringen stod det sykler som Glitterheim turisthytte leier ut. Man velger en sykkel og betaler for leie når man kommer inn til Glitterheim. Syklene som stod igjen denne dagen, var ikke akkurat av beste kvalitet, men vi fant hver vår sykkel og var ivrige på å komme oss avgårde!

Etter snaue 40 minutter kunne vi skimte Glitterheim som ligger vakkert til i noen av de flotteste omgivelsene Jotunheimen kan by på.

Glitterheim ligger på 1390 moh så vi hadde nå en stigning på ca 1100 høydemeter foran oss. Fra Glitterheim fulgte vi den godt merkede DNT-stien nordvestover til Steinbudalen ved Nedre Steinbuvatnet. Stien snor seg i en jevn stigning oppover dalsida, og vi fikk etterhvert flott utsikt til Nedre Steinbuvatnet. Det ville bli en varm dag i fjellet, så vi måtte ganske tidlig “hive” av oss litt klær. Det er ekstra deilig å kunne gå med shorts i fjellet. Jeg begynte å tenke på hvor heldig jeg var som hadde fått oppleve så mange fjellturer denne sommeren i stort sett bare strålende vær. Fantastisk Turglede er det uansett, men opplevelsen blir alltid et hakk bedre når man får nyte utsikten på toppen av et fjell i knallvær!

Et godt stykke opp i høyden kunne vi nå se morenelandskapet rundt Gråsubreen og toppskavlen på selveste Glittertinden. Mot nord ser toppen helt annerledes ut, her er det et ravnsort stup på 200 meter ned mot Grotbreen, mens utsikten mot sørvest var utrolig flott! Videre fulgte vi stien over restene av Glitterbrean. Det gikk et tydelig tråkk i snøen, men fra den siste varden og opp den førtste stigningen på Glitterbrean er det viktig å ikke holde for langt mot høyre. Her er det en delvis snødekt bresprekk som går på tvers ikke langt unna varderuta.

Etter drøye 3 timers vandring fra Glitterheim, nådde vi toppen. Det var mange andre som også hadde valgt Glittertind som turmål denne dagen. Toppen av Glittertind har et relativt stort areal, og det er faktisk mulig å gå videre over toppen og ned den andre siden mot Spiterstulen i vest.

Etter å ha beundret utsikten på toppen, beveget vi oss et lite stykke nedover hvor vi var klare for en pause og en liten matbit.

Jeg hadde i forkant av denne turen til Glittertind vært i kontakt med Glitterheim turisthytte for å sjekke litt ut hvordan forholdene var på Glittertind på denne tiden av året. Jeg hadde da blitt anbefalt å ta med rompeakebrett, slik at man kunne ta vinterruta ned. Vi var nå superklare for årets lengste aketur. Fra Glitterbreen skulle det nemlig være mulig å ake ca 900 høydemeter ned mot Glitterbekken og Steinbudalen. Det var flere som hadde akt før oss og det var derfor blitt en fin “bob-bane” nedover. Nå gjaldt det å holde godt fast i rompeakebrettet og spenne magemusklene!

Det er bare en ting å si om denne aketuren, det var virkelig utrolig morsomt! Litt slitsomt også, spesielt for magemusklene, siden vi akte mer eller mindre nedover i ca en time. Noen steder måtte vi bare “skifte spor” før vi kunne usje avgårde på nytt!

Nede i Steinbudalen krysset vi Glitterbekken og vandret den siste timen ned mot Glitterheim. Vi ble virkelig overrasket over hvor langt ned vi hadde akt og hvor kort avstand det var igjen til Glitterheim.

Nede ved turisthytta var vi klare for sykkelturen tilbake til parkeringsplassen. Til tross for at vi hadde regnet med å være litt “tunge” i bena, gikk syklingen som en lek. Strekningen tilbake til parkeringen var, til vår overraskelse, unnagjort på snaue 20 minutter!

På bilturen tilbake til Hindsæter møtte vi på noen kuer som var ute og beitet! Det så først ut som om de ikke hadde tenkt å slippe oss forbi, men da vi nærmet oss sakte men sikkert, tuslet de avgårde.

Tilbake på Hindsæter var det utrolig deilig med et bad i boblebadet før middagen. At sæterkjøkkenet er opptatt av genuin matlaging med bruk av friske, sunne og bærekraftige råvarer, var ikke vanskelig å forstå når vi fikk servert middagen. En imponerende meny både fredag og lørdag, og spesielt godt smakte det denne kvelden etter en lang dag ute i frisk fjell-luft.

Denne helgeturen til Hindsæter og Glittertind avsluttet vi med en liten rusletur ned til Stuttgongfossen, et lite stykke nedenfor Hindsæter, søndag morgen, før vi begynte på veien hjem. Vi var utrolig fornøyde med opplevelsene denne helgen og glad for å ha med en ny Fantastisk Turglede i ryggsekken!