Eidem til Ervika

Vi var fortsatt på øya Vega langs Kystriksveien på denne Norgesferien vår. Det er vanskelig å finne en tur som overgår turen til Vegatrappa, som vi hadde gått dagen i forveien, men turen fra Eidem til Ervika er virkelig en idyllisk tur jeg vil anbefale, dersom man ønsker en tur hvor man får gå i ro og mak uten mye folk. Om man ønsker, kan man også gå videre fra Ervika til Sundsvoll, men dette er en betydelig lengre tur og terrenget her er visstnok noe mer utfordrende, fikk jeg høre av noen lokalkjente jeg møtte på.

For å komme til Eidem, følg Fv 84 mot Eidem og videre til Levika på landbruksvei. I Levika er det gode muligheter for parkering der veien slutter og turstien begynner, ved en gapahuk og en grillplass.

Turen til Ervika starter på en liten landevei, fram til man kommer til Juvikstranda, som er kjent for å være en av Vegas fineste strender. Her kan man ta seg et aldri så lite bad, dersom vær og temperatur tillater det.

Deretter går stien opp i en liten steinrøys i enden av stranden. Her fikk vår lille hund litt problemer med sine korte ben, og han fikk derfor sitte i sekken, en løsning som har fungert ganske bra på enkelte av våre turer, når terrenget blir litt for utfordrende for en liten hund.

Turen går videre gjennom en liten skog og over flere områder med myr. Jeg vil anbefale gore tex sko eller skotøy som tåler vann på denne strekningen. Denne gangen hadde jeg bare tatt joggesko, og det skulle vise seg å bli temmelig bløtt.

Langs hele turen har man utsikt opp til fjellet Trollvasstinden og Svartfloglia. Trollvasstinden rager 800 moh og er det høyeste fjellet på Vega. Denne tinden bestiger man fra nordøstsiden av fjellet og betegnes som en krevende tur.

På flere av myrområdene var det lagt ut klopper man kunne balansere på, og enkelte steder går turen over små fjellknauser. Dette er en tur som egner seg godt med barn, da distansen bare er ca 1,8 km og terrenget er relativt flatt.

Når man begynner å nærme seg Ervika, kommer man inn i en frodig løvskog.

Etter ca 45 minutter var jeg framme ved Ervika som har både sitteplasser, bålplass og en koselig, liten strand som ligger flott til inne i en liten vik.

Selv om jeg hadde sett at Vega var full av turister denne dagen i midten av juli, var det omtrent ikke et menneske å se her.

Jeg valgte å snu her og ta samme veien tilbake, men det er altså mulig å gå videre rundt til Sundsvoll, stedet som er utgangspunktet for turen opp Vegatrappa. Jeg må si jeg var litt fristet tl å gå videre, men jeg hadde ikke planlagt en slik langtur i dag.

Tilbake ved Eidem og Levika ventet jeg på gutta som hadde testet ut snorkelløypa der. Dette er en selvguidet natursti i sjøen med 10 store bøyer over vann med beskrivelser av planter og dyr man kan finne i det grunne farvannet på Vega.

Det ble et deilig pølsemåltid før vi avsluttet dagens Fantastisk Turglede-utflukt.