Straumstien

Vi var fortsatt på Hamarøy i Salten i Nordland. Rett ved Ness camping, der vi bodde, finner man turen; Straumstien. Dette er en fin rusletur i et flatt landskap langs havet, med flott utsikt mot de vakre fjellene i Steigen og på Hamarøy. Rundturen er ca 4 km lang og byr i tillegg på en fascinerende tidevannsstrøm ved en fin rasteplass med gapahuk ca halvveis på turen.

Utgangspunktet for Straumstien er altså ved Ness camping, som ligger ca 5 km fra Skutvik langs FV 661. Man kan parkere ved Ness camping og begynne turen i retning Skutvik, rett på oversiden av campingen eller man kan kjøre rett fram forbi campingen til der veien slutter ved en småbåthavn. Her er det en stor parkeringsplass på høyre side av veien. Turen starter ved en informasjonstavle over et svaberg mot høyre.

Vi valgte å gå turen motsatt vei, det vil si fra oversiden av campingen, og fulgte dermed skiltingen ved gårdsveien ned mot fjæra, til vi kom inn på en sti som ledet oss ned mot havet.

Dette er en lettgått tur i rolige omgivelser som i tillegg byr på historie fra bronsealderen og vikingtiden. Landskapet her er idyllisk og frodig rammet inn av de flotte fjellene rundt.

Vi fulgte stien rundt odden og nærmet oss raskt Nesstraumen ved gapahuken. Nesstraumen er en av Nord- Europas kraftigste strømmer, hvor hastigheten er målt opptil 23 knop, som et resultat av den grunne og smale passasjen mellom den lille Straumøya og Neset ved Nes. Når tidevannet presses ut og inn kan man tydelig se den sterke strømmen, og dersom man er interessert i å se havstrømmen på sitt sterkeste, kan man laste ned tidevannsappen og følge med når på døgnet strømmen er sterkest.

Ved Nesstraumen er det en fin rasteplass tilrettelagt med gapahuk og bålplass. Her kan man beundre utsikten og nyte synet av det flotte landskapet, mens man inntar et godt måltid, eller man kan bruke gapahuken som omkledningsrom dersom man skal snorkle i strømmen, slik mine turkompiser hadde planlagt i løpet av tiden her på Hamarøy.

Dersom man er fristet til nettopp snorkling her, er det utrolig viktig at man følger tidevannstabellen via appen og følger med på når strømmen er på sitt roligste. Heldigvis for oss, hadde vi på forhånd møtt på en lokalkjent som har snorklet mye her og som kunne bekrefte at vi hadde forstått tidevannstabellen riktig.

Jeg liker meg best over vann og gjerne på høye fjelltopper, så aktiviteter under vann overlater jeg til gutta. Men det var gøy å høre om alt det spennende de hadde sett under vann. Dykkerutstyret de brukte er egentlig ment til fridykking, noe de gjorde mye av på denne Norgesferien, men akkurat i Nesstraumen var det tryggest å holde seg til snorkling rett under vannoverflaten.

Og det var faktisk flere som dristet seg uti med snorkelutstyr i det kalde vannet. Det er som sagt viktig å treffe på riktig tidspunkt med tanke på styrken på strømmen, og man har en drøy time på seg til å utforske livet under vann, før havstrømmen igjen øker i styrke.

Når strømmen blir sterkere, ser man dette tydelig i bevegelsene i vannet og det er ikke tvil om at det da er sterke krefter i sving. Det var fascinerende å se hvor stor forskjell det er mellom flo og fjære.

Turen går videre rundt odden i retning Ness camping. Her ser man tydelig Hamarøyskaftet, et karakteristisk og lett gjenkjennelig fjell som utrolig nok er mye brukt til klatring, selv om det ser ganske ubestigelig ut fra avstand. Hamarøyskaftet er fjellet omtrent midt i bildet, se under.

Rundturen rundt Nesstraumen er også beiteområde for villsauer, så det er viktig å lukke porter og huske båndtvang.

Området ved Straumstien og Ness camping byr på flere Fantastiske Turgleder, blant annet også rotur med Nordlandsbåt, som man kan leie på Ness camping. Dette ble virkelig også en opplevelse, da fiskelykken slo til og vi kunne dra opp den ene torsken større enn den andre. Vi likte oss utrolig godt på Hamarøy og var glad for at vi hadde bestemt oss for å nyte de varme sommerdagene her en stund til.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg