Via Ferrata i Loen

Via Ferrata i Loen er noe jeg har drømt om lenge. Plutselig fikk vi mulighet til å ta oss en hel uke fri i begynnelsen av juni, og valget falt da på vakre Loen.

Loen ligger i Sogn og Fjordane, og er en koselig liten bygd innerst i Nordfjord i Stryn kommune. Siden vi bor i Østfold, var det langt å kjøre, men vi fant ut at vi ikke kom til å spare så mye tid på å ta fly, så vi bestemte oss for å «ta det som en tur» og kjøre en rundtur over Hemsedalsfjellet, videre mot Sogndal og til Loen. Vi ville kombinere tur og litt luksus, så vi skulle bo på Alexandra hotell.

Fra hotellet kan man se rett opp på Via Ferrata ruten. Den kan være litt vanskelig å oppdage, fordi man ikke tror at det er mulig å klatre opp den bratte fjellveggen.

Via Ferrata er et italiensk ord, som oversatt til norsk, betyr jernsti, eller som også omtales som klatresti med wire. Via Ferrata anbefales med guide, derfor hadde vi forhåndsbestilt dette gjennom Loen Active.

Sesongen for Via Ferrata i Loen er fra 1.mai til 1.nov. Ruta er beregnet til ca 5-6 timer inkludert pauser. Anbefalt aldersgrense for denne klatreturen er minimum 12 år. De fleste velger å ta returen ned via Loen Skylift. Dette er verdens bratteste pendelbane som tar deg ned fra fjellet Hoven på 1011 moh på 5 minutter, eller også opp, dersom du ikke ønsker å klatre. Om du vil lese mer om Via Ferrata Loen, se loenactive.no

Via Ferrata Loen går altså fra Loen med start på nivå med Nordfjord til fjellet Hoven 1011 moh, rett bak Alexandra hotell. Et hotell jeg vil anbefale på det varmeste. God mat, utrolig god service, flott beliggenhet og herlige fasiliteter.

 Første del av turen går på en bratt skogsvei og en sti opptil 440 moh. Ruta opp har ulike vanskelighetsgrader, og gir utfordringer nok til de fleste.

Via Ferrata klatrer man med klatresele med to karabinkroker. Man sikrer seg selv gjennom hele ruten ved hjelp av disse karabinkrokene. Etter en liten opplæringsøkt med guiden, var vi klare til å sette i gang. Vi var en liten gruppe med litt forskjellig fjell-og klatreerfaring, så det endte med at vi var fire ivrige i teten, som det ikke var så lett for guiden å stoppe.

Ja, vi ble ganske ivrige, for dette var virkelig moro, en herlig kombinasjon av friluft, fjell, klatring, fantastisk utsikt og utrolig hyggelig bekjentskap med to sporty damer fra Bærum.

Et stykke opp i fjellveggen, delte ruten seg. Vi syntes da at klatringen opp hit hadde gått som en lek, og vi valgte dermed den røde ruten. Her fikk vi brynet oss på noen skikkelige utfordringer og vi kjente litt ekstra sug i magen på dette partiet, der vi hang mer eller mindre i løse luften.

Så hadde vi kommet til Gjølmunnebrua, som er den lengste Via Ferrata brua i Europa, med sine 120 meter. Den ligger 750 moh og går over det 160 meter dype juvet!

Over brua sikrer man i en tykk wire over hodet, og vi følte oss veldig trygge på vei over, selv om det rusket litt godt her oppe i høyden.

Utsikten herfra var også utrolig, både ned mot Lovatnet, på bildet over og mot Loenfjord på bildet under. Dessverre hadde vi ikke det beste været denne dagen, men det tror jeg ikke det var noen av oss som tenkte på.

Et lite stykke lenger opp, kom vi så til wirebrua, Gjølmunnestrengen, en 36 meter lang wire. Her var vi litt mer betenkte, men med litt adrenalin i kroppen og lysten til å pushe egne grenser, våget vi oss utpå alle fire. Og det føltes overraskende trygt dette også, men med litt sommerfugler i magen. Gleden og mestringsfølelsen var i hvert fall stor, da vi hadde kommet oss over alle fire.

Dersom man ikke ønsker å gå over denne wirebrua, er det fullt mulig å velge alternativ rute her.

Turen begynte nå å nærme seg slutten. Det siste stykket opp fra 910 moh til Hoven som ligger på 1011 moh, går på vanlig sti. På toppen av Hoven, ligger Hoven restaurant. Her kan man nyte et godt måltid med en spektakulær utsikt. Mange tar turen hit via Loen Skylift, «bare» for å spise, så vi følte oss litt ekstra sporty der vi kom med klatresele og hjelm! Noe godt å drikke på toppen og litt tid til å la dagens inntrykk synke inn, var helt perfekt. Og selvfølgelig måtte også vi nyte den flotte utsikten. Via Ferrata er helt klart en Fantastisk Turglede jeg oppleve mer av!

Så var det dessverre på tide å komme seg ned. Vi hadde lurt litt på om vi skulle gå ned, men ruta ned går på en 8 km lang grusvei og deretter 6 km tilbake til Loen langs hovedveien. Det var derfor et lett valg å ta Loen Skylift ned, som også er en liten opplevelse i seg selv. Og kanskje drar vi tilbake til Loen en gang for å oppleve alle de merkede turløypene som er tilgjengelig fra Hoven både på vinterstid og på sommerstid! Men før vi skulle forlate Loen dagen etter, bestemte vi oss for å ta turen opp til Skåla; Norges lengste motbakke. Denne turen kan du lese om her.

8 kommentarer
    1. Hei! Samboeren min og jeg vurderer å ta turen hit ila sommerferien. Men, ingen av oss har noen klatreerfaring. Vi har hund og går «vanlige» turer med den, og trener ellers litt på treningssenter, men naturlig nok har det jo vært lite av det siden mars.

      Vi har lest mye om denne turen og folk har så forskjellige opplevelser; noen synes den var superoverkommelig til tross for ingen erfaring, andre synes det var for få metallbøyler til å sette føttene i og måtte på et punkt bli dratt opp av mannen sin, osv. Den store skrekken er jo å bli «sittende fast» i fjellveggen 🙂

      Hva er dine tanker rundt forkunnskaper og hvor god form man bør være i for å klare denne turen?

      Takknemlig for svar, til tross for langt spørsmål 🙂

    2. Hei! Ja, det er nok slik at folk har forskjellige opplevelser av denne turen og det er derfor også litt vanskelig å anbefale. Vi har ikke mye klatreerfaring, men vi synes turen var helt overkommelig. Et parti valgte vi den vanskeligste ruten og det gikk også fint, selv om det krevde litt mer krefter her. Det er viktig å bruke bena mest når man skyver seg oppover for å unngå for stor belastning på armene. Hvis dere er usikre vil jeg anbefale en kortere via ferrata rute først, f eks Synshorn ved Bygdin i Jotunheimen, eller en tur i en klatrepark for å få litt følelse av hvor mye styrke som kreves. Eventuelt om dere hele veien opp velger letteste alternativ, så vil jeg anta at dere vil mestre denne turen da dere er aktive mennesker som trener jevnlig. Det er en fantastisk opplevelse som anbefales! Masse lykke til og god sommer! Mvh Linda

    3. Tusen takk for utfyllende svar! Jeg har funnet en som heter Munkstigen, rett utenfor Trondheim, som vi kan prøve først 🙂 God sommer til deg også!

      1. Jeg har snakket med noen som har gått Munken klatresti.
        De sa at hvis jeg klarte denne klatrestien så er det lettere å finne fotfeste i Loen.

        1. Hei! Jeg har også klatret Munken klatresti. Sammenlignet med Loen, så har Loen flere partier med høyere vanskelighetsgrad enn Munken. Sikkert lurt å klatre Munken først hvis du har mulighet. Fine turer begge to. Mvh Linda

    4. Hei! Jeg vil si at det er normale fjellveier, med noen litt smalere partier enkelte steder. Vi kom sørvestfra til og kjørte over Strynefjellet på vei hjem og opplevde ikke at det var altfor bratt noen av stedene. God tur og fortsatt god sommer!😊Mvh Linda

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg