Høgevarde 1459 moh

En Fantastisk Turglede er alltid best om du deler den med noen. Spesielt når du deler den med noen som setter like stor pris på turgleden som det vi gjør! Derfor ble dette virkelig en hyggelig tur, sammen med fine folk!

Denne gangen var målet en barnevennlig tur til Høgevarde, som er den nest høyeste toppen på Norefjellsplatået. Det er bare Gråfjelltoppen som er snaue 7 meter høyere i dette området! I tillegg er det fra toppen av Høgevarde den videste utsikten i Sør-Norge nest etter Gaustatoppen. Man kan faktisk se drøye 40 000 kvadratkilometer på en klarværsdag!

Turen til Høgevarde er tilgjengelig fra flere kanter. Vi valgte den korteste, da vi skulle gå med barn. Nå er det riktignok ikke små barn lengre, men om man ikke er vant til å gå mye i fjellet, er det lurt å velge en passe lang tur.

Vi skulle overnatte på Haglebu denne helgen, som ligger ca 800 moh og er en ca 20 minutters kjøretur nord for Eggedal sentrum i Sigdal kommune. Haglebu er et godt utgangspunkt for tur til Høgevarde, da det bare tar ca 30 minutter å kjøre til parkeringen på Tempelseter, der vi skulle starte turen.

Vi hadde pakket både ulltøy, regntøy, fleecetøy og shorts for denne helgen, men det skulle vise seg at shorts og t-skjorte var riktig turantrekk denne fantastiske lørdagen. Etter en mai-måned med bare knallvær, var vi redd for at været ikke skulle holde denne helgen, men det trengte vi ikke å bekymre oss for, for det var nesten skyfritt, og godt og varmt her på 925 moh.

Selve turen til Høgevarde er beregnet til 2-2,5 timer og utgjør 534 høydemeter. Man går i lettgått terreng, med en slak stigning hele veien. Kun det siste partiet er noe brattere, men ikke veldig krevende og passer derfor for de fleste.

Vi fulgte traktorveien på nordsiden av parkeringen og kom raskt inn på en tydelig sti. Det var godt merket hele veien med Turistforeningens røde T’er. Stien går nordøstover langs Tempelbekken, så vi kunne stoppe og fylle flaskene med deilig, kaldt fjellvann.

Etter et lite stykke, kom vi til Raudmyra mellom Ranten og Høgevarde. Vi holdt da mot høyre mot Høgevarde. Men det er visst flere muligheter for turer i området, dersom man ikke har Høgevarde som turmål.

Vi snudde oss og så nedover dalsiden vi hadde kommet fra. Det var nesten litt varmedis over landskapet. Langt i det fjerne kunne vi faktisk skimte Gaustatoppen, som vi alle sammen hadde vært på i fjor. Med sin karakteristiske form er den lett å kjenne igjen, men det er dessverre ikke så lett å se på bildet.

Vi tok noen små pauser underveis. Det er viktig å fylle på med nok drikke i varmen og spesielt når man er fysisk aktiv. Jeg blir som regel ikke så sulten, men mest tørst på disse fjellturene. Men en banan og litt nøtter er alltid godt å ha i sekken for å få opp blodsukkeret og få litt energi!

Vi begynte å nærme oss, og ifølge skiltingen hadde vi 2 km igjen til Høgevarde! Det hadde begynt å komme litt skyer fra vest, men vi håpet på at dette ikke skulle ødelegge for utsikten på toppen. Det var riktignok ikke tåkeskyer, så det skulle nok gå bra!

Terrenget gikk nå over til å bli litt mer «steinete» Jeg hadde vært litt usikker på om hva slags type sko jeg skulle velge for turen. Dette er et terreng det er fullt mulig å gå med joggesko i, i hvert fall på en dag som denne, hvor det ikke hadde regnet på ukesvis. Jeg hadde valgt fjellstøvlene mine, både fordi de er gode å gå i, men også fordi de gir best støtte. I tillegg hadde jeg tatt på meg ullsokker, til tross for varmen, men dette er for å unngå gnagsår. Jeg hadde likevel ikke følelsen av at jeg var svett på bena, og jeg var fornøyd med valget om å gå med fjellstøvler. Konklusjonen er vel egentlig at man alltid bør velge fjellstøvler på tur i fjellet.

Vi var litt usikre på hvor selve Høgevarde-toppen var, men vi fulgte merkingen og fulgte ryggen over mot Høgevarde-hytta. Det siste partiet over ryggen var ganske bratt, men plutselig ble vi overrasket, da vi kunne se Høgevarde hyttene over kammen. Hyttene ligger i et dalsøkk, nesten som i et vulkan-krater, med et vann i bunnen og hyttene ovenfor. På andre siden av vannet ligger selve Høgevarde-toppen ca 20-minutters gange fra turisthyttene.

Dersom man er medlem i Turistforeningen, får man tilgang på nøkkel til hyttene. Denne kan kjøpes på Turistforeningens nettbutikk. Vi hadde ikke tatt med oss nøkkelen, siden vi trodde at hyttene var betjent og at kafeen var åpen. Men nå skulle vi jo heller ikke overnatte. Første etasje er kafe, mens andre etasje er tilrettelagt som ubetjent del med fire soverom. Se ut.no for åpningstidene til kafeen.

Nye Høgevarde turisthytte ble bygget i 2017. Den ligger 50 meter fra den gamle hytta og har 50 sengeplasser. Denne er også ubetjent. Se også her ut.no for mer informasjon om hytta.

Dersom man ønsker å overnatte her en helg, kan man for eksempel velge å gå turen opp fredag ettermiddag, siden turen opp ikke er lengre enn 2 timer. Om man ønsker å gå en tur på lørdagen også, så er Gråfjell, noen kilometer lenger nordvest også en fin tur. Denne toppen er 1466 moh, men utsikten herfra er ikke like vid som på Høgevarde, men man kan blant annet se innover Hardangervidda og Skarvheimen.

Etter en matpause i solveggen på den nye hytta, og faktisk etter en liten regnskur som forsvant like fort som den kom, begynte vi på siste partiet opp med Høgevarde-toppen.

Vi brukte bare snaue 20 minutter til toppen. På toppen, 1459 moh, like nordøst for hyttene, er det en sikteplate som forteller hvilke fjell man ser i alle himmeretninger.

Det hadde nå skyet over, men det gjorde ikke så mye, da det fortsatt var deilig temperatur og lite vind.

Etter å ha foreviget utsikten på toppen, begynte vi på nedoverturen tilbake til parkeringen på Tempelseter.

Vi brukte bare 1,5 timer ned. Da hadde vi vært på tur i snaue 5 timer. Barna avsluttet turen med et forfriskende bad i bekken. Vi kunne ikke vært mer heldig med turværet, for da vi kom tilbake til hytta, «åpnet himmelen seg» bokstavelig talt, med skikkelig lyn-og tordenvær!

Tusen takk for en herlig tur til vårt fine turfølge.

4 kommentarer
    1. Takk for en detaljert og god beskrivelse. Vi tok en tur med vår 5-åring basert på denne bloggen 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg