Feltspatgruvene i Råde

Feltspatgruvene i Råde er et lokalt og spennedene tursted som jeg anbefaler – virkelig verdt et besøk. Jeg hadde hørt om stedet via Moss Avis sine nettsider og ble straks nysgjerrig på turmålet som er anbefalt for små og store…

Gruvene i Råde var i drift fra rundt 1880 til starten av 1900-tallet. Feltspat tilhører den viktigste bergartsdannende gruppen av mineraler og utgjør inntil 60 % av jordskorpen, og er dermed det vanligste mineralet i jordskorpa. Både kalifeltspat og natronfeltspat utgjør en viktig del av mineralblandinger som brukes til framstilling av forskjellige typer glass, porselen, keramikk, glasur og emalje. Dessuten brukes feltspat som slipemiddel og fyllmasse i maling, sparkel og plast.

Fra Moss kjører du E6 til Missingmyr, og følger derfra fylkesvei 282 mot Svinndal. Etter et lite stykke på denne veien, tar man inn til høyre på 363 Trøskeveien (skiltet). Vi parkerte i veikanten der jordene slutter, rett ved Kleiva/Engen, som ligger like ved Slangsvoll i Råde, ikke langt fra kommunegrensen mot Sarpsborg. Alternativ rute til gruvene er fra Solli via Isebakktjern.

Selve stien kan være noe vanskelig å finne, men begynner på høyre side av veien ved et hvitt ubebodd hus. Vi følte at vi gikk i “hagen til folk,” men da vi hadde passert huset oppdaget vi stien mellom trærne. Herfra var stien tydelig helt fram til målet; merket som 2 på kartet.

Stien går gjennom lett skogsterreng, med mindre nivåforskjeller, og etter ca 15-20 minutters gange, der stien krysser bekken, kan man til venstre se restene av en gammel kvernstein/møllestein.

Stien fortsetter videre langs bekken, og i lysningen ser man en grus-sti som tar bratt opp til venstre. Vi er da fremme ved målet. Turen tar ca 30 minutter hver vei.

Det er faktisk også mulig å overnatte inne i hula for de som ønsker det. Hula har to store åpninger og det finnes en fin bålplass på stedet. Fra toppen av gruvefjellet (rett over hulene), er det noe utsikt over Råde-landskapet. For å komme seg opp dit, kreves noe klatring!

Hula er godt skjermet for vær og vind og kan med fordel besøkes til tross for ruskete vær.

Med bålbrenning og mye godt i sekken skulle dette også bli en Fantastisk Turglede!

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg